2021. március 30., kedd

Tojásból készült


 Évivel ötleteltünk vasárnap 6 kemény tojással. Készült egy hernyócska, egy csibe, egy bagoly, kosárkák és egy tavi csendélet. A maradékból pedig tojáskrém. A pinterest-en, itt-ott láttam ezeket, és nagyon jól szórakoztunk, amíg elkészültek. Én nem vagyok túl ügyes, de Évi nagyon otthon van a miniatűrök világában. Hogy volt türelme ezekhez az apró dolgokhoz! A kosárkákat ő készítette (ötlet mohakonyha). Szerintem jól látható, hogy mi hogy készült. A bagoly szemei olívabogyóból, a csibéi borsból, a csőrök sárgarépából vannak. A virágok sárgarépa- és retekhéjból. A tojáskrémhez a leeső darabokat és a sárgáját joghurttal, petrezselyem zölddel, sóval, borssal kevertük össze. A tavi csendéletre először azt hittem, hogy lepke van középen, de Évi felvilágosított, hogy tavirózsa. 
Bibliás elmélkedés:

A tojásfestés szokása a kereszténység előtti korra nyúlik vissza. A tojás ősi termékenységi szimbólum, de a  Katolikus Lexikon nagyon szépen fogalmaz ezzel kapcsolatban: "A húsvéti szentelt tojással kapcsolatban kialakult gazdag szokásvilág magába foglalta, fölszívta a tojás mint termékenység-szimbólum archaikus hagyományvilágát is." A tojás jelentheti a feltámadott Krisztust, "ahogy a tojásból új élet támad, úgy támad fel Krisztus a sírjából az emberiség megváltására." A leggyakrabban a piros színt használták régen a tojásfestésre, de ma már mindenféle díszítés létezik. A piros Jézus  vérét jelképezi, melyet a kereszten ontott értünk. Húsvét ünnepe közeledik. Ma már, a járvány egyetlen előnyeként igehirdetések sokasága érhető el az interneten. A sonka vásárlás, kalácskészítés mellett keressünk időt az elcsendesedésre. hallgassunk szép húsvéti Énekeket is!

Tímár Sára gyönyörű népdalt választott, melyben röviden eldalolja a feltámadás jelentőségét. https://www.youtube.com/watch?v=9G8E5A-23no (katt a linkre)

Az ehető húsvéti kert receptje itt olvasható.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyesek vagytok mindketten, mindegyik alkotás ötletes, mutatós és nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon ötletesek lettek, fantasztikus közös program lehetett. :-)

    VálaszTörlés