2021. március 31., szerda

Fokhagymás kalácskoszorú

 

A kilenc éves unokával kalácsot sütöttünk.  Méghozzá kétfélét! Főpróba húsvétra! Az édeset teljesen ő fonta. Kicsit hosszú lett, a nagyobb tepsik meg foglaltak voltak, úgyhogy kettéhajtottuk, mint egy patkót. A sósak felét is ő fonta, nagyon ügyesen eltalálta a méretet. Még az összeillesztést kell gyakorolnia, de a nagyinak is.😊 

A receptet itt találtam, kicsit változtattam rajta.

Hozzávalók:
-tészta:
fél kg finomliszt
1 evőkanál só
3 dl házi tej
2 dkg élesztő
kis cukor
2 tojássárgája
6 dkg reszelt sajt
3 gerezd reszelt fokhagyma
1 teáskanál morzsolt oregano
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
-tetejére:
tojás
tökmag
Elkészítés:
Az élesztőt egy kis tejjel, cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval gombóccá dagasztjuk a tésztát. Letakarjuk, és egy órát kelni hagyjuk. Átgyúrjuk, és 8 gombócot formázunk belőle, 10 percig pihentetjük, majd rudakká sodorjuk, és felcsavarjuk. A végüket összecsípve koszorút formázunk belőlük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és még 20 percig kelesztjük. Megkenjük tojással, megszórjuk tökmaggal, és 180-200 fokos sütőben szép pirosra sütjük. 



A tojások leírás az előző bejegyzésben. 

Isten az én reményem, s tudom
az is marad, ha mindkét kezem
kormányzó kezében tudhatom. (Fritz Schmidt-König

2 megjegyzés: