2019. december 22., vasárnap

Igazi mákos guba torta


Áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánok minden kedves olvasómnak!
...........
Két másik guba is van már a blogon. Egy torta 

 Az előző kifliből készült, krémmel, a másik igazi gubából. Régen ugyanis a gubát kényérsütéskor szakították ki a tésztából, és a kemencében sült ki a kenyérrel vagy utána. Ezt a módszert vettem át most, mint a gasztroajándéknál. Onnan másoltam át a receptet is, a fázisfotókat ott lehet megnézni.
A kenyérsütés nálam így történik (Boros Valika receptje alapján), de sütés előtt kivettem a tészta kb 1/3-át a gubának. A képen több látszik, de fotózás után még adtam a kenyérhez. Fázisfotók itt.
 Hozzávalók:
-kenyérsütés:

1 kg kenyérliszt BL 80
3 dkg élesztő
2 dkg só
6 dl víz

Elkészítés:

Előző este vagy reggel elkészítjük az előtésztát. Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg lisztet elkeverünk 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.
Másnap vagy késő délután adunk hozzá 60 dkg lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt 3 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. Kettéosztjuk, hosszúkás cipóvá gyúrjuk, egyik felét kenyérsütő formába tesszük, tetejét bevagdossuk, és még kelni hagyjuk 20 percig. A másik feléből rudakat sodrunk, és úgy sütjük ki. 10 perc után begyújtjuk a sütőt légkeverésre 250 fokra, a kenyeret  és a rudakat jól megspricceljük vízzel, és kisütjük. A kenyeret a szokott módon fogyasztjuk, a rudakat karikára vágjuk, hagyjuk szikkadni. Félreteszünk annyit, amennyivel ki lehet bélelni a formát, és beáztatjuk tejbe. A krémhez elkeverjük a tojássárgáját és a tejet, állandó keverés mellett felfőzzük, és hozzáadjuk a többi anyagot. Elkeverjük benne a gubákat. Kicsit várunk, és jól felszívja a nedvességet. A képen látható módon töltjük meg a kis tortaformát, 200 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a felvert tojáshabot ráhalmozzuk és visszatoljuk, amíg megpirul. Vaníliasodóval vagy borsodóval vagy csak úgy, magában fogyasztuk.
-krém:
3 tojás
fél liter tej
10 dkg darált mák
cukor vagy édesítő
1 teáskanál vaniliaaroma
(citromhéj)
(mazsola)




Füle Lajos:
KARÁCSONYI ÜZENET
Üzenem mindenkinek, hogy a Csillag
fényéből mit sem kopott,
értelme lett csak megszokott.
Üzenem mindenkinek, hogy a Gyermek
ma is a testté lett csoda,
Isten jósága, mosolya.
Üzenem mindenkinek, hogy a pásztor,
király egyformán kedves ott,
s Előtte boldog lesz legott.
Üzenem mindenkinek, hogy a bölcsek
serege most is útra kel,
elég nekik a régi jel.
Üzenem mindenkinek, hogy a szívem
ma is repesve fut Felé,
ma is azé a Gyermeké.

2 megjegyzés: