2018. december 21., péntek

Igazi mákos guba gasztroajándéknak


Divatos dolog ennivaló ajándékkal kedveskedni. Nekem nagyon tetszik az ötlet. Szilva chutney-t (csatni) minden évben készítek az egyik lányomnak, de jó ajándék a stollen, egy különleges, forralt boros kalács  vagy a mézeskalács is. 
Sok családban szenteste mákos gubát készítenek a halászlé után, vagy felfejlesztik tortává, innen jött az ötlet. Miért ne legyen ajándék is? Van már egy mákos guba torta a blogon, de az kifliből készült.  A régi világban viszont a kenyérsütéskor vettek el egy darabot a gubához. Szépen megformázták azt is, és kisütötték. Karikára vágták, megöntözték tejjel, cukros mákkal, és visszatették a kemencébe pirulni egy kicsit.  
A kenyérsütés nálam így történik,  de sütés előtt kivettem a tészta kb 1/3-át a gubának. A képen több látszik, de fotózás után még adtam a kenyérhez.
Kenyérsütés:
 Hozzávalók:
1 kg finomliszt (kenyérliszttel finomabb)
3 dkg élesztő
2 dkg só
6 dl víz

Elkészítés:
Előző este vagy reggel elkészítjük az előtésztát. Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg lisztet elkeverünk 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.
Másnap vagy késő délután adunk hozzá 60 dkg lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt 3 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. Kettéosztjuk, hosszúkás cipóvá gyúrjuk, kenyérsütő formába tesszük, tetejét bevagdossuk, és még kelni hagyjuk 20 percig. 10 perc után begyújtjuk a sütőt légkeverésre 250 fokra, a kenyereket jól megspricceljük vízzel, és kisütjük. Jénaiban kellene, de nekem nincs megfelelő, ezért így oldottam meg. Most nem feleztem, hanem több tésztát hagytam a kenyérnek. A többiből a képen látható módon kiflik készültek. 
Gasztroajándék:
A "kifliket" karikára vágjuk, a csücsköket kihagyjuk, és egy csatos üvegbe rendezzük. A tetejére teszünk egy kocka vajat, mellé egy zsákocskában 5 dkg porcukrot és 10 dkg darált mákot, melyet elkeverhetünk reszelt citromhéjjal is és vaníliáscukorral is. Egy szép tálkán elhelyezzük őket, ami szintén az ajándék része. Pont akkora, hogy a gubát el lehet készíteni benne. A tálat ki lehet vajazni, rétegezni a gubát a mákos cukros keverékkel, és meglocsolni tejjel. Előmelegített sütőben hamar kész.






Füle Lajos:
Ne lepje be a hó a szívünket,

ne menjen el mellettünk az ünnep,
ne csak múló hangulatra vágyjunk,
Jézus legyen az ajándék nálunk!
...
Áldott ünnepeket kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Jó ötlet ajándéknak, és biztos finomabb is mint a boltiból!
    Áldott, szép karácsonyt kívánok neked és kedves családodnak is, szeretetben, békességben, egészségben!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jó ötlet, én is örülnek neki. Boldog, békés ünnepet nektek!

    VálaszTörlés