Már van egy hagyományos, bár diétás, van egy ugyanilyen meggyel, és most pedig kedvenc őszi gyümölcsünk adta a különleges aromáját, az őszibarack. Nevével ellentétben már nyáron lehet kapni, és a mostaniak inkább az utószezon termékeinek tekinthetőek, bár én ezt a fajtát nagyon szeretem. Az eredeti őszi őszibarack magról kel, és nem emlékszem, hogy apu valaha is permetezte volna, bár egyébként is azt mondta mezőgazdászként, hogy otthon már inkább lebetonozná a kertet, mert elege van belőle a munkahelyén. Azért hűségesen felásta minden évben, de többet ki se ment. Nekünk sokkal kisebb termés volt a fán gyerekkoromban, és a telken is olyan terem. Itt látható néhány szem. Itt több is.
Ez a barack, amit most felhasználtam, sokkal nagyobb, mint a parasztbarack, de a közepe ugyanolyan. Sejtem, hogy valamilyen nemesítés következménye lehet.
A sütemény édességét kellemesen ellensúlyozta a kicsit savanykás íz, amit a barack nyújtott. Máskor is így készül majd, valamilyen gyümölccsel.
Hozzávalók:
20 dkg finomliszt
20 dkg zabpehelyliszt
4 dkg 1:4 édesítő vagy 15 dkg porcukor
fél csomag sütőpor
2 tojás
25 dkg margarin
1 evőkanál holland kakaópor
-töltelék:
50 dkg túró
5 dkg 1:4 édesítő vagy 20 dkg porcukor
3 tojás
(1 citrom reszelt héja)
2 evőkanál liszt
-őszibarack
Elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fél órára, de jobb, ha több időre a fagyasztóba tesszük. A töltelékhez a tojásfehérjét felverjük, a többi hozzávalót összekeverjük, és a végén a habot is beledolgozzuk. A hűtött tészta felét egy kerámiaformába vagy közepes tepsibe reszeljük a nagy lyukú résszel. A reszelőm a telken maradt, így a nokedli szaggatót vetettem be, és kiválóan megfelelt. Ráhalmozzuk a túrótölteléket, majd a vékony szeletekre vágott barackot.
Végül kész lett. Kihűtjük, és kockára vágjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése