Az utóbbi években a szomszédba jártam gyűjtőútra, de idén felmetszették, és már alig érem el.
Fontos! Csak a fás szárú bodzát szabad felhasználni, mert a másik mérgező főzés után is.
A gyógyhatásáról érdemes elolvasni: “A termés (Sambuci fructus v. bacca) 7,5% cukrot, 3% cserzőanyagot, 0,01% illóolajat, 0,2-1,0% antocián-glikozidot, valamint gyümölcssavakat tartalmaz. A termésből készült tea enyhe hashajtó hatású, izzasztószerként és vizelethajtóként is használják. Izraelben végzett kutatások során a fekete bodza gyümölcséből készített kivonatot hatásosnak találták az influenza A és B törzsei ellen. A készítmény hatásos a herpeszvírus 1-es törzse ellen is. A friss termésből gyógylekvárt is készítenek (Roob Sambuci), amelyet meghűléskor erősítőként és izzasztóként használnak, valamint reumatikus panaszokra is (Kneipp-kúra)”.Stégerné Máté Mónika (2001): A fekete bodza (Sambucus nigra L.) összetétele, és feldol-gozási lehetőségei. PhD disszertáció, BCE, Élelmiszertudományi Kar Konzervtechnológiai Tanszék: https://kertlap.hu/fekete-bodza-termese/
Hozzávalók:
egy tál (780 g)bodzabogyóból nyert 4 dl lé
egy tál (780 g)bodzabogyóból nyert 4 dl lé
20 dkg almakompót
1 mokkáskanál citromsav
2 teáskanál 1:4 édesítő vagy annak megfelelő cukor
1 teáskanál pektin
csipet só
Elkészítés:
Egy tálra valót szedtem, és legjobb, ha villával húzzuk le a szemeket. Utána fontos, hogy átnézzük még, mert apróbb szárrészek maradhatnak benne. Megmossuk, és egy lábasba öntjük, majd egy kis víz hozzáadásával elkezdjük főzni. Krumplinyomóval kicsit összenyomkodhatjuk. Mivel a bogyók nyersen mérgezőek, jól tesszük, ha legalább fél óráig főzzük gyakori kevergetés mellett. Ekkor teljesen veszélytelenné válik, mert lebomlik belőle minden káros összetevő. Ajánlották, hogy más gyümölccsel keverjük, ezért egy kis almabefőttet adtam hozzá a vége felé. A só azért kell, mert közömbösíti az erős gyógyszerízt. Az igazsághoz tartozik, hogy nem figyeltem eléggé, és 1 teáskanál citromsavat adtam hozzá, de csak egy mokkáskanállal javaslom, vagy annyit se, mert nagyon savanyú lett, és így az édesítőből is többet tettem hozzá annál, mint amit feltüntettem. Botmixerrel egy kicsit összetörtem, hogy a magokból kiváljon az olaj, majd szitán áttörtem. És passzíroztam és passzíroztam és passzíroztam. Fél óra után meguntam, újra a tűzre tettem a pépesített almával együtt, és felforraltam. A pektinnel még 5 percig főztem, de lehet, hogy nem is kellett volna hozzáadni, mert a magokban sok a kocsonyásító anyag. Végül üvegekbe töltöttem, és száraz dunsztba tettem. Szörp is készülhet belőle pektin nélkül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése