Rendszeresen kérdezik a facebook-on, hogy kell eltenni a céklát télire. Én évek óta nagyobb adagokat szoktam készíteni egyszerre, de amikor elfogy, akkor újra főzöm télen is. Nagyon szeretjük. Olcsó és finom köret vagy savanyúság.
Hozzávalók:
1 kg cékla
3 dl víz
1 evőkanál cukor vagy megfelelő mennyiségű folyékony édesítőszer
ecet
egy csipet só
köménymag
tormacsíkok vagy reszelt torma
Elkészítés:
A céklát egészben megfőzzük, meghámozzuk, megmossuk, és szeletekre vágjuk vagy gyaluljuk. Ki hogy szereti. Nagyon mutatós, ha recés késsel vágják, de nekem nincs, én csak szeletelni szoktam. Megtöltjük az üvegeket, hogy tudjuk a felöntőlé mennyiségét. Egy bögrébe teszek egy kanál cukrot/édesítőt, a sót és annyi ecetet, hogy tocsogós legyen, és megtöltöm vízzel. Ezek az arányok, de természetesen le kell mérni az üvegekben a vizet, és ahhoz felszorozni a mennyiséget. A megfelelő mennyiségű levet leöntjük az üvegekről egy lábasba, beletesszük a céklát, a tormát, a köménymagot, felforraljuk, és visszatesszük az üvegekbe. Jól rázárjuk a tetőt, és mehet a száraz dunsztba.
Egyszerűbb:
Úgy is lehet, hogy a felszeletelt céklát mindjárt a lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, ízesítjük, felforraljuk, üvegekbe mérjük, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
Cékla receptek:
Sült céklaCéklasaláta másként
Imádom a céklát, mindenféle módón jöhet!🙂
VálaszTörlésMi is szeretjük, főleg télen. Nekünk is jöhet, savanyítva is és egyéb salátafélének is 😃
VálaszTörlésÜdv a klubban.
VálaszTörlés