2023. március 24., péntek

Birslikőrös habos. Kicsit diétás, tojásmentes

 

Ez egyáltalán nem jó cím, mert birslikőr nincs benne, de az, hogy a "Birslikőrből kimaradt birsalmával készült sütemény" kicsit hosszú lett volna. 😊 Birses habos meg már van. 
Hozzávalók:
-tészta:
20 dkg zabpehely
10 dkg finomliszt
csipet só
6 g reszelt narancshéj
mokkáskanál kardamom
2 teáskanál 1:4 édesítő
fél csomag sütőpor
10 dkg margarin
1 teáskanál útifűmaghéj+fél dl víz
-töltelék
5-6 dl birsalma a birslikőrből
fahéj, édesítő
birsalmabefőtt leve
-
Fél liter cukormentes Hulala, édesítő
Elkészítés:
Sajnos a zabpelyhet nem daráltam meg, pedig úgy kellett volna. Összekevertem a száraz hozzávalókat, elmorzsoltam benne a margarint. Az útifűmaghéjat elkevertem a vízzel, és amikor már megduzzadt, hozzáadtam a tésztához. Kis vízzel lazítottam. Belenyomkodtam egy kerámia tálba (20x30 cm), rásimítottam a birsalmát(eddig őrizgettem), megszórtam egy kis fahéjjal, és locsoltam rá kevés befőttlét, mert nem találtam elég ízesnek. 200 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütöttem. 
Ráhalmoztam a felvert Hulalát, és kanál hátával szépen megformáztam. Sajnos ezt elfelejtettem lefényképezni, pedig végre szép lett. A habokkal mindig küszködöm. 





4 megjegyzés:

  1. Habos, krémes, és még diétás is.... csakis finom lehet! Nagyon szeretem a birsalmát, így kedvemre való sütemény lenne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valóban finom volt. Nekem is kedvenc gyümölcsöm a birs.

      Törlés
  2. Finom lehetett a sütid, és egészséges! Jól néz ki a magas habbal. Nálam is nemrég készült el egy kisebb adag birslikőr, de a birsek teljesen megbarnultak benne, úgyhogy nem is használtam fel semmihez. Majd még húsvét előtt hozom :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt is elég barnák lettek, de a hab eltakarta.

      Törlés