Még nincs is itt az eper idénye, de olyan csábító eperhegyeket lehet látni a piacon és a zöldségesnél is, hogy nehéz ellenállni. Régen azt gondoltam, hogy vétek az epret és sok más drága gyümölcsöt is sütőbe tenni, most viszont mégis kivételt teszek néha. Izgatnak az új utak, és a sok internetes felület kísérletezésre csábít. Nem mintha ez a süti olyan nagyon újszerű lenne. A szokásos bedobálós kevert a hangzatos gyümölcskalács néven, amit Pataki Mária szakácskönyvében találtam. Ilyen készült már nyers és befőtt meggyel, rumos meggyel, ribizlivel, és a sort lehetne folytatni. Valójában most a napon érlelt meggybefőttet használtam alapból, és egy kis csíkon lett epres. Eddig is tettem el rummal meggyet, ez újításnak számított. Finom lett így is, de maradok a régi módszernél.
Kicsit diétás lett a sütemény, mert cukor helyett édesítőt használtam. Izgultam, hogy hogyan fog viselkedni, mert ez is egy olyan sütemény, ahol a cukor mennyiségére elvileg szükség lenne, de nem volt semmi baj. Viszont elég lett volna 4-5 dkg édesítő is az íz miatt.
Hozzávalók:
20 dkg margarin
6 dkg 1:4 édesítőszer
6 tojás
20 dkg liszt
1 csomag sütőpor
1 evőkanál rum
Elkészítés:
Keverjük habosra a margarint, adjuk hozzá fokozatosan a cukrot, a tojást, a sütőporral elkevert lisztet. Addig kell keverni, amíg a cukor feloldódik, és végül a rumot is adjuk hozzá. Öntsük a tésztamasszát margarinozott, lisztezett közepes tepsibe, szórjuk rá a meggyet és az epret. Az epret kettévágjuk, vágási felülettel felfelé helyezzük el a tészta tetején. 200 fokra előmelegített sütőben süssük meg. Ha feljött, mérsékelhetjük a hőfokot.
A facebookon is elérhető vagyok: https://www.facebook.com/aparokiakonyhajantul
...........................
Nagyon szép verset találtam. Remélem, mindenki érti a szimbolikáját.Túrmezei Erzsébet: Tavaszi áradás
Észrevétlen szivárgott sokáig
kavicsok között,
most habosan hánykódik,
új utat vág magának
hanyatt-homlok iramodtában
sodor mindent, ami útját állja,
sziklákon szökken, ugrik,
tajtékzik, zúg, zuhog
nagy robajjal
a szíveken is át...
*
ha odafönn elolvadt a jég.
Én sem tudtam ellenállni az epernek... :-)
VálaszTörlés