2021. május 13., csütörtök

Kókuszos túrópuding mennybemenetelre

 


Már évek óta készítek fehér desszertet áldozócsütörtökre, amikor arra emlékezünk, hogy Jézus felment a mennybe. Szinte észrevétlen ünnep. Talán azért is, mert annyira igazodunk már a világhoz, és erre a napra még nem találtak ki valami jó vevő csalogató fogást, mint karácsonyra és húsvétra. A pünkösd is ilyen lesz, sajnos. Magamon is tapasztalom, hogy karácsonykor még mindenkinek időben elküldöm a képeslapokat, de húsvétkor már hanyagabb vagyok, pedig a korai keresztények nem is ünnepelték a karácsonyt, csak Jézus halála és feltámadása volt kiemelve.
Miért fontos ez a nap mégis? A mennybemenetel a húsvéti ünnepkör jelentős állomása. Ha nincs feltámadás, nincs bűnbocsánat, ha Jézus a földön marad, akkor nem küldi el a Szent Lelkét, és nem lehet ott mindig mindenkivel, aki hisz. Így viszont "felment a mennybe, ott ül az Atya Isten jobbján"-vallja minden felekezet az Apostoli Hitvallásban. Szüntelenül imádkozik, és közbenjár értünk, mert szeret bennünket.  Az Apostolok cselekedetei elején olvashatunk erről.
Jó, de miért éppen fehér legyen a szín? Azért gondoltam ezt, mert Jézus ruháját fehérnek képzeljük el és a felhők is fehérek. Hogy hogyan jön vissza és mikor, azt nem tudhatjuk, csak annyit, hogy ugyanúgy, ahogy eltávozott. Minden szem meg fogja látni. Nagyon izgalmas, szerintem!

Hozzávalók a túrópudinghoz:
25 dkg túró
2 dl habtejszín
1 dl víz
1 evőkanál zselatin
1:4 édesítő vagy cukor
3 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés:
A tejszínt felverjük. A zselatin feloldjuk 1 dl vízben, és forrásig hevítjük. Belekeverjük a túróba, mixerrel krémesítjük, és elvegyítjük a habbal. gyorsan kell dolgozni vele, hogy a zselatin miatt ne merevedjen meg a túró idő előtt. Ízlés szerint édesítjük már a tejszínt is, és a túrót is. Azért nem írok mennyiséget, mert rendszerint túlédesítem. 
A mennybemenetel a Bibliában:

6
Amikor együtt voltak, megkérdezték tőle: Uram, nem ebben az időben állítod helyre Izráel országát? 7Így válaszolt nekik: Nem a ti dolgotok, hogy olyan időkről és alkalmakról tudjatok, amelyeket az Atya a maga hatalmába helyezett. 8Ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt a föld végső határáig.
9Miután ezt mondta, szemük láttára felemeltetett, és felhő takarta el őt a szemük elől. 10Amint távozása közben feszülten néztek az ég felé, íme, két férfi állt meg mellettük fehér ruhában, 11akik ezt mondták: Galileai férfiak, miért álltok itt az ég felé nézve? Ez a Jézus, aki felvitetett tőletek a mennybe, úgy jön el, ahogyan láttátok őt felmenni a mennybe.(Apostolok cselekedetei. 1. 6-11)

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet ez a pudingod még nem is hallottam ilyenről. Szerinted ha nem tennék bele zselatint akkor is jó lenne, a tejszínhab nem elég hozzá? Nem szeretem a zselatint:)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem működik zselatin nélkül is.

    VálaszTörlés