2020. július 8., szerda

Napon érlelt meggy

 Még éppen elcsíptem a meggyszezon végét erre a napon érlelt meggyre, amire már régóta készültem. Már tettem el vagy tíz üveggel, befőttnek és rumosan is, de napon érlelve még sosem próbáltam. Katalinnál láttam még öt éve, most jött el az ideje a kipróbálásnak. 400 ft-ért árulta a néni a piacon. Szeretek alkudni, mivel elvittem az egész ládával, ideadta 350-ért. A 400 is jó ár lett volna, de egy próbát megér, gondoltam. Jófajta James Cook rumot vettem a rumos meggy másik változatához, amivel már agglegény kompótot is készítettem. Idén elmaradt, mert költözni szeretnénk, nem akartam vele bajlódni.
Hozzávalók 1 db 7-7.5 dl-s üveghez:
Magozott meggy
4 evőkanál cukor
3 evőkanál rum
késhegynyi Na-Benzoát
Elkészítés:
 A meggyet kimagozzuk, kb az üveg negyedéig rakjuk. Rákerül egy evőkanál cukor, egy ek rum,  ismét meggy, cukor, rum, amíg megtelik az üveg. A végén a tartósítót tesszük bele, rá a fedelét, és már mehet is a napra. Addig kell ott tartani, amíg elolvad a cukor. Katalin 7-10 napot ír. Éjszakára most behozom. Aztán majd meglátjuk. 


Jó lesz télen gyümölcskalácsba, vagy meggyes márványlepénybe vagy más meggyes ételbe. Lehet válogatni itt  .

6 megjegyzés:

  1. Kívánom hogy a legjobban sikerüljön!
    Ilyen finom rummal biztos nagyon jó lesz 😄

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen. Éjszakára bevitted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, éjszakára beviheted. Nálunk Apukámnál készült, neki van egy kis üvegháza az udvarban, ott bent voltak, míg teljesen el nem olvadt a cukor.

      Törlés
  3. Ezt a módszert eddig nem hallottam elkerülte a figyelmemet. Biztos nagyon finom lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már kislány koromban is tettünk így el meggyet és cseresznyét otthon, volt amikor én önállóan csináltam. Emlékszem, tizenegy-két éves voltam csak 😊 Finom ropogósak maradtak a gyümölcsök.

      Törlés
  4. Csak egy üveggel próbáltam. Nekem nem mindig sikerülnek ezek a nyers eltevések. Kíváncsi vagyok.

    VálaszTörlés