2021. április 1., csütörtök

Húsvéti sárga túró édesen

 

Már van egy sárga túró a blogon, de az sós a férjem miatt. Most viszont magunknak nem is készítettem, a gyerekek meg ehetik az édeset. "Olyan, mint a madártej, nagyon finom."-hangzott a vélemény. Azért mi is megkóstoltuk, tényleg nagyon jó. Az előző sárga túró nem lett ilyen egyenletes. Valika meg is jegyezte. Most nagyon igyekeztem, hogy ne égessem, mert az ő receptjét követtem idén is. Igazi szabolcsi, beregi étel. Húsvétkor minden asztalon megtalálható a sonka, tojás és a kolbász mellett. Másik neve szirka, vagy szirok. Áldott ünnepeket kívánok!

Hozzávalók:
1 liter házi tej
10 tojás
1 vaníliáscukor
3-4 evőkanál cukor
2 evőkanál mazsola
(csipet só)

Elkészítés:
A tejet kézmelegre langyosítjuk, majd a kicsit felvert tojásokat beleengedjük, és folyamatosan kevergetve lassú tűzön addig melegítjük, amíg kicsapódik a fehérje. Habverővel egy kicsit





belekeverünk, és akkor beletesszük a cukrokat, a mazsolát, és tiszta ruhába öntjük, felkötjük valahova lecsepegni. Az egész művelet 20 percet sem vesz igénybe plusz a csepegtetés. Nagyon finom, ajánlom az elkészítését, ha még valaki nem próbálta.
Bibliás elmélkedés:
Kérdés: Melyik az igazi húsvéti jelkép? A nyúl, a tojás vagy a bárány? 
Válasz: Egyik sem. Az igazi a kereszt lenne és az üres sír, 

de mára annyira eltávolodtunk a keresztény gyökereinktől, hogy az ünnepeinket is a piac határozza meg. Az advent nem Jézus második eljövetelére várás, ami pedig az eredeti cél volt, hanem a karácsony várása, hogy ajándékot kapjunk és adjunk. Még a szeretet ünnepeként megmaradt valami a régi fényéből, hiszen Isten szeretetét mutatja, hogy Fiát elküldte a világba a mi üdvösségünkért. A húsvét már csak hús-vét. Végre lehet húst enni a 40 napos böjt után! Jellemző népünk lelki világára. Aztán bejött a nyúl egy fordítási tévedésből, aki a tojásokat festi, és hamarosan főszereplővé vált. Egyetlen fajta csokibárány sikerült szereznem, de nyuszi lett volna sokféle. Húsvét hétfőn persze mi is szoktunk tojáskeresést játszani a gyerekekkel, nincs ezzel semmi baj. Mégis, itt is látszik, hogy a vásárlás eluralja az ünnepet. Pedig valamikor nagypéntek volt a legfontosabb keresztény ünnep, mert Jézus akkor szerezte meg számunkra az örök életet a kereszten. Az ember ugyanis bűnös, elszakadt Isten szeretetétől. Kimaradnánk a mennyországból, de Jézus magára vállalta a bűneink büntetését, és meghalt helyettünk. Harmadik napon pedig feltámadt, újra él, innen tudhatjuk, hogy a bűneink meg vannak bocsátva. Nem a magunk jó cselekedeteiért, hanem Jézus érdeméért. 
"Kegyelemből van üdvösségetek, a hit által, és ez nem tőletek van, Isten ajándéka ez, hogy senki se dicsekedjék." (Efezusiakhoz írt levél 2.8)
Homokba írva követhetjük Jézus utolsó napjait, majd a feltámadását.(katt a képre) Az interneten pedig elolvasható a teljes Biblia, a bibliamindenkie.hu oldalon.


2 megjegyzés:

  1. Ez az édes változat is nagyon finom lehet, ilyet még nem ettem.
    Kedves Ani, áldott ünnepet kívánok nektek, sok szeretettel!

    VálaszTörlés
  2. Én is az édes változatra szavazok nagyon finom lehet.
    Áldott ünnepet nektek!

    VálaszTörlés