2018. március 29., csütörtök

Húsvéti sárga túró


Minden kedves olvasómnak áldott húsvéti ünnepet kívánok! 
Minden évben eltervezem, hogy elkészítem a húsvéti sárga túrót.  Kicsit hasonlít a paneer nevű ázsiai tejtermékhez, amit sölytnek neveztem el, de a mienkben sok tojás van.  A szabolcsi háziasszonyok eredetileg édesen készítik mazsolával. Mivel a férjem nem ehet cukros dolgokat, tanácsot kértem a szabolcsiaktól, és más is készíti sósan, lila hagymával, így nem tettem nagy kárt a hagyományőrzésben. Készítése egyszerű. 1 liter házi tejet felmelegítünk kézmelegre, majd 10, kicsit elkevert tojást adunk hozzá, és főzzük, amíg összecsomósodik. Ez nálam forrás után még néhány perc volt. 1 evőkanál sót adtam hozzá még az elején, és lecsöpögtetés előtt egy lila hagymával és egy kis snidlinggel dúsítotttam. Nagyon finom lett, csak ajánlani tudom.


Bibliás elmélkedés:
 A francia ezredes, Arnaud Beltrame hősi halála segíthet megérteni, hogy mi is történt nagypénteken. Terroristák túszul ejtettek embereket egy üzletben, ő pedig vállalta, hogy a terroristákkal marad a túszokért cserébe. Meghalt, hogy a többiek életben maradjanak, bár talán remélte, hogy életben hagyják, de erre kicsi volt az esély. 
"A férfi 2016-ban polgári szertartás során házasodott össze feleségével. Egyházi esküvőjük idén júniusban lett volna. Jean-Baptiste atyához jártak jegyesoktatásra. – Bátor tettét egyedül erős hite magyarázhatja, ami aznap mindent felülírt. Sosem lesznek gyermekei, de hősiessége, úgy hiszem, sok mindenkit ösztönöz majd arra, hogy életü­ket áldozzák Franciaországért és a kereszténységért – méltatta a csendőrt a pap, aki a kórházban adta fel az utolsó kenetet a férfinak." -írja a borsonline
Amikor Jézus hagyta, hogy elfogják nagypénteken, akkor már arra készült, hogy életét adja az emberiség bűneiért. Halála nem kudarc, hanem jól eltervezett áldozat volt helyettünk. Feltámadása pedig biztosíték arra, hogy bűneink meg vannak bocsátva, és mennybe juthat mindenki, aki hisz Jézus Krisztusban. "Feltámadt az Úr bizonnyal, és megjelent Simonnak!" - így biztatták egymást a tanítványok húsvét után. Volt is miért biztatni egymást, hiszen a kereszt alatt Jánoson kívül mindegyik tanítvány magára hagyta Jézust. Nem értették, hogy mi történhetett. Az a Jézus, aki a viharos tengernek parancsolt, aki vakoknak adta vissza a szeme világát, még halottat is feltámasztott, hogyan engedhette, hogy elfogják és megöljék. Mert van ilyen nagy szeretet! Szeretet, amely másokra gondol, aki képes életét adni másokért. 
"Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért."(János evangéliuma 15.13)

2 megjegyzés:

  1. Finomat készítettél! Én tavaly csináltam meg, szintén sósan, kis kápia kockákkal, snidlinggel és apróra vágott bazsalikom levelekkel ízesítve. Nekünk nagyon ízlett :-)
    Áldott húsvéti ünnepet kívánok sok szeretettel, az egész családodnak!

    VálaszTörlés