2020. december 27., vasárnap

Pezsgős csúsztatott palacsinta

 

Szépen elteltek az ünnepek a korlátozások ellenére. Csak az udvaron  találkoztunk a gyerekekkel. Kicseréltük az ajándékokat, majd este videochatben megmutattuk őket egymásnak, és jót beszélgettünk. Mára még maradt a töltött káposztából, a halászlé utolsó adagját is elfogyasztottuk. Már csak sütik vannak, de azért itt egy új, amire már régóta készülök. Pezsgőt kevertem a palacsinta tésztájába is, és a krémbe is. Bár még tartogatok egy meglepetést szilveszter előtt, azért már most  boldog új évet kívánok ezzel a recepttel. A jókívánságból sosem elég.😊
Hozzávalók:
-palacsinta:
20 dkg finomliszt
5 dkg cukor
egy csipet só
4 tojás
egy dl tej
4 dl pezsgő
10 dkg olvasztott vaj
olaj
-krém:
egy csomag tejszínízű pudingpor
3-4 dl pezsgő
1 evőkanál cukor
-eperlekvár


Elkészítés:
A tojást ketté választjuk, a habot felverjük. A hozzávalókból a szokott módon, de először csak a sárgájával palacsinta tésztát készítünk. Jól kikeverjük, majd hozzá adjuk a habot is. A palacsinta sütőt minden darab előtt megolajozzuk, és merőkanálnyi mennyiséget öntünk bele, de csak az egyik oldalát sütjük meg. Egy tálra csúsztatjuk egyenként, és felváltva megkenjük a lapokat a krémmel illetve a lekvárral. A krémhez a pudingport összekeverjük a cukorral, felöntjük a pezsgővel, és lassú tűzön folyamatosan keverve sűrűre főzzük. Csak 3 dl pezsgőt adtam hozzá, de 4 dl mehet nyugodtan. Az utolsó palacsintához nem volt elég a massza, de azért a tetejére tettem. 5 percre betettem a tortát a forró sütőbe. 



Bibliás elmélkedés:
Idős lelkészünk mondogatta, hogy nem érti, miért szórakoznak, petárdáznak az emberek szilveszterkor, hiszen ez a bűnbánat és a hálaadás ideje. Igazat adok neki, de azért a kettő nem zárja ki egymást. A gyülekezetekben is sok vidám alkalmat szoktak szervezni ilyenkor--az istentisztelet és egyéb lelki program után. A lelkészek ilyenkor számadást készítenek és felolvassák. Rendszerint műsort is adnak, vagy felolvasnak, verseket szavalnak a tagok, éjfélkor eléneklik a himnuszt, és a pezsgős koccintás sem maradhat el. 
Van-e okunk bűnbánatot tartani? Igen, biztos előfordult, hogy megbántottunk valakit, vagy elmulasztottunk egy lehetőséget a segítségnyújtásra. Lehet rendezni ezeket, mint egy adósságot.
  "Ha megvalljuk bűneinket, (Isten) hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket..."(János 1. levele 1.9)A bűn büntetését ugyanis Jézus Krisztus hordozta el a kereszten. 
Van-e okunk hálát adni? Minden bizonnyal, hacsak nem a hiányokra figyeltünk. Ez a néhány gondolat segít központba helyezni azt, ami igazán fontos az életben:
Egy levél

Ha ma reggel egészségesen ébredtél, akkor áldottabb vagy, mint az az egymillió ember, aki nem éli túl ezt a hetet!

Ha sohasem élted át a háború borzalmát, a fogság magányát, a kínzás fájdalmát vagy az éhezés reménytelenségét…akkor boldogabb vagy, mint 500 millió ember a világon!

Ha templomba járhatsz anélkül, hogy ezért üldöznek, zaklatnak, letartóztatnak, megkínoznak, vagy kivégeznek, akkor áldottabb vagy, mint 3 millió ember a világon!

Ha van otthon ennivalód, több váltás ruhád, tető a fejed felett, és még ágyad is van, akkor gazdagabb vagy, mint az emberek 75%-a a világon!

Ha van bankszámlád, pénz a zsebedben, és több tányér étel közül választhatsz, ha otthon ebédelsz, akkor a világ leggazdagabb 8%-ának része vagy!

Ha a szüleid élnek, és még nem váltak el, akkor ritka szerencsés vagy, mert ez nagyon keveseknek adatik meg!

Ha elolvastad ezt a levelet, akkor kétszeresen is áldott vagy: egyrészt, mert valaki gondolt rád, amikor elküldte, másrészt, mert kétmilliárd ember a világon nem tud olvasni!(a Református Nőszövetség hírleveléből)

Van tehát okunk a hálaadásra, azért is, mert:

"Először is aki tud szívből hálát adni, hiszi, hogy mindene Isten kezéből van és tudja, hogy ezután is onnan várhatja.

Másodszor, aki tud hálát adni, az alázatos, és belátja, hogy semmi sem az ő érdeme, hanem Istené.

Harmadszor, aki csak kér, de nem tud megköszönni, ne várja, hogy a kérése halló fülekre talál.

Negyedszer, aki tud hálát adni, az tud örülni, és örülni jó. Ez lélek gyümölcs!

Ötödször: Békességet, megelégedettséget, Istennel való jobb kapcsolatot ad." (Hálaadó ima) Katt a kék szövegre

2 megjegyzés:

  1. Ez aztán egy igazi különlegesség! Nagyon finom lehetett, és nagyon jól is néz ki! 😀
    Ismet nagyon jó, elgondolkodtató dolgokat írtál....

    VálaszTörlés
  2. Ó, köszönöm. Örülök, hogy olvasod a végét is.:)

    VálaszTörlés