Most egy banánkenyeret hoztam. Férjem gumit cserélni volt a szerelőnél, és két nagy fürt túlérett banánnal jött haza. Egy zöldséges kuncsaft hagyott nála két ládával, és adott belőle nekünk is. Milyen jól tette! Az egyik fürtöt tovább adtam én is, a másikból banánkenyér készült. A régi tintatartó és a tollak nem éppen idaillő dekoráció, de láttam már zsinegeket is sütemények mellett. Azért tettem oda, mert az iskolamúzeumnak akarom adni a régi iskolás dolgaimat. Így marad egy fényképes emlékem. Én még írtam ilyen tollal, és kisiskolás voltam, amikor megszüntették a hosszú, 10 személyes padokat. Még jártam iskolába szombat délután is, sőt, tanítottam is. Anyu halálával örököltem meg ezeket a tárgyakat, de nem volt szívem kidobni. A múzeum majd el tudja helyezni, csak most tatarozzák.
Juci lányom készít nagyon finom banánkenyereket, de nem tőle kértem receptet. Nézelődtem a neten, és megalkottam a saját, diétás változatomat. Persze cukorral és fehér liszttel is működik.
Hozzávalók:
15 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg finomliszt
1 ek édesítő vagy 10 dkg cukor
10 dkg puha margarin
2 tojás
1 teáskanál vanília aroma
1 teáskanál fahéj
1 csomag sütőpor
1 csipet só
3 banán+ a tetejére
1-2 evőkanál csokicsepp
Elkészítés:
A száraz anyagokat a szárazzal, a folyékonyt a folyékonnyal összekeverjük, és elegyítjük a kettőt. Botmixerrel is be lehet segíteni, hogy ne legyen darabos. A tönkölyliszt helyett használhatunk finomlisztet, az édesítő helyett porcukrot. Hozzáadjuk a csokidarabokat is. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, a két fél banánt és a darabokat ráhelyezzük, 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kb 50 perc. 35x11.5 centis volt a kalácsforma, amit használtam.
A száraz anyagokat a szárazzal, a folyékonyt a folyékonnyal összekeverjük, és elegyítjük a kettőt. Botmixerrel is be lehet segíteni, hogy ne legyen darabos. A tönkölyliszt helyett használhatunk finomlisztet, az édesítő helyett porcukrot. Hozzáadjuk a csokidarabokat is. Sütőpapírral bélelt formába öntjük, a két fél banánt és a darabokat ráhelyezzük, 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kb 50 perc. 35x11.5 centis volt a kalácsforma, amit használtam.
Egy szép ének karácsonyi ráhangolódásul:
Régebben olyan sokat sütöttem, de egy ideje nem. Most megint az eszembe jutott... Lehet... :)
VálaszTörlésHasonlóan készíted?
TörlésNagyon jól néz ki, fincsi lehetett! A banános édességeket mi is szeretjük, régebben én is sütöttem banánkenyeret, az is finom volt.
VálaszTörlésJó hogy a múzeumnak adod a régi dolgokat, igy biztos megmaradnak az utókor számára.
Köszönöm, Katalin. Igen, finom volt. Lesz ismétlés bizonyosan.
VálaszTörlés