2019. május 13., hétfő

Bodzás almalekvár

 A bodza is azok közé a virágok közé tartozik, amelyek nyílhatnának egész évben. Mert így csak rövid ideig élvezhetjük a csodás ernyőket, és a pompás illatot. Az íz viszont velünk maradhat, most már nemcsak szörp, hanem lekvár alakban is. Hogy ez eddig nem jutott az eszembe! Pedig almalekvárt már készítettem. Naranccsal is ízesítettem. A bodzát is felhasználtam már süteményben. No, mindegy, jobb későn, mint soha. A májusi Vidék ízében találtam ezt a csodás receptet, közreadom gyorsan kis változtatással.
Hozzávalók:
4 nagy savanykás alma
5 evőkanál sűrű bodzaszörp (itt citromfüves tavalyról)
1 vaníliáscukor
egy csipet citromsav
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, a húsukat apróra vágjuk, és egy kevés víz hozzáadásával zománcozott lábasban puhára főzzük. A citromsav későn került bele, kicsit megbarnult. A végén hozzáadjuk a vaníliáscukrot  és a bodzaszörpöt is. A recept 8-10 evőkanállal írt, és megelégedtem ennyivel. Egy kis üveget megtöltöttem, a többit mindjárt meg is kóstoltam egy kis kalácson. Fenséges!


Fülke Lajos: A boldog Isten
A boldog Isten azt akarja,
Hogy boldogok legyünk - Vele
Hogy lelkünket üdítse Hangja,
S betöltsön gazdag élete.

3 megjegyzés:

  1. Guszta lett, és nagyon finom is lehet :-) Én is láttam az újságban, gondoltam is rá, hogy megpróbálkozok vele, de idén még nem találkoztunk bodzavirágokkal, nem tudom sikerül-e majd szednünk....

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet gondolom házi szörpöddel csináltad?

    VálaszTörlés
  3. Korán van még, valóban, de biztos találtok, Katalin. Saját szörp, igen, Éva. A tavalyi.

    VálaszTörlés