2014. május 11., vasárnap

Bodzaszörp


Két éves bodzaszörp
Kezdetben volt a  házi bodzaszörp. Sajnos senki sem gondolt arra Magyarországon, hogy üzleti lehetőséget lásson benne. Egyszer csak megjelent egy ismert üdítőgyártó cég kínálatában. Igaz, hogy íze meg sem közelíti a házit, sőt  bodzaíz is csak nyomokban fedezhető fel benne, de a haszon nem a magyaroké. Ilyen a  mi formánk. 
Az édes szörpök persze nem túl egészségesek, de azért néha jól esik egy kis kihágás. Akkor legalább igyuk azt, amiről tudjuk, miből készül. 



Íme a házi recept egy barátunk jóvoltából:

1. Hozzávalók:
12 liter víz
10 kg cukor
25 dkg citromsav
10 dkg borkősav
1 dkg szalicil
120 virág szár és levél nélkül kb 2,5 kg
Egy nagy hordóban összekeverjük a hozzávalókat, 5 napig érlelni hagyjuk, néha megkeverjük, majd leszűrjük, és üvegekbe töltjük. Évekig eláll. A képen tavaly előtti szörp van az üvegben. Sok vizet kell hozzáönteni fogyasztáskor, de nagyon finom.

2. Hozzávalók:
Kevésbé elálló változat, de nem tudom, honnan került a receptfüzetembe:
3 kg cukor
8 liter víz
5 dkg borkősav
4 darab nagy citrom
fél csomag szalicil
A citrom héját reszelve tesszük bele, a levét kifacsarva. A többi hozzávalóval együtt összekeverjük, és 48 órán át állni hagyjuk, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Ezt a fajtát nem próbáltuk még ki. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom a bodzaszörp, én is szoktam minden évben eltenni. Szép nagy mennyiséget főztél. Az én receptem talán kevésbé cukros :-)

    VálaszTörlés
  2. Ajándékba is adjuk. A cukor tényleg sok, de víz is sok kell hozzá. Mivel nagyon sok a virág is, az íze hígítva is finom.

    VálaszTörlés