2019. május 26., vasárnap

Citromfű szörp



Nemsokára elkezd virágozni a citromfű, úgyhogy jó lesz sietni, ha szörpöt akarunk készíteni belőle. Persze ihatjuk teának elkészítve is, de akkor vizet kell forralni, áztatgatni, szóval macerásabb. Így meg csak öntök egy keveset a pohárba, felöntöm vízzel, és már ihatom is. Hátránya viszont, hogy cukros.
Mire jó a citromfű? Nyugtató, altató, stresszoldó hatása van, de gyomorproblémákra is ajánlják. 
Katalin hirdetett meg egy játékot 2016 decemberében Gasztroajándékok karácsonyra címmel. Akkor készült. Italválogatással neveztem. 
Mivel nem vagyunk szörpösek, megmaradt egy üveggel. A recept tőle van, csak tettem bele ételszínezéket. 
Hozzávalók:
10 dkg citromfű levél 
fél kg cukor,
1 citrom leve
1 mokkáskanál citromsav
1 mokkáskanál borkősav
1 liter víz
csipet szalicil
A mennyiséget fel lehet szorozni. 
Elkészítés:
A citromfüvet egy éjszakára beáztattam. Másnap hozzáadtam a többi hozzávalót és felforraltam. Leszűrtem a leveleket, kinyomkodtam, ételszínezéket adtam hozzá, és még egyszer felforraltam, majd üvegekbe töltöttem, kis szalicilt tettem rá, és száraz dunsztban tartottam, amíg kihűlt.
Kevesebb színezék is elég lett volna valószínűleg.
Nem tudom, hogy hatásos-e  még a szörp ennyi év után. 
Mit gondoltok?
Ez az eredeti kép, de 2024 augusztusában újra elkészítettem, és lefényképeztem. Az új képek fent láthatóak. Ebben a szörpben nagyon kevés ételfesték van. Talán egy csepp. 
Akkor a leghatásosabb a citromfű, ha virágzás előtt használjuk fel, de év közben többször lehet visszavágni, mert újra hajt. Most is ez történt. 


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép színe van a szörpödnek, és az üveged is tetszetős, amibe töltötted.
    Nem tudom, hogy a régi szörp mennyire hatásos, de az íze biztos jó még :-)

    VálaszTörlés