2024. február 13., kedd

Kelt szívek Valentin napra

 

Nem hagyott nyugodni ez a sütemény, amit a pinteresten láttam. Nagyon könnyű elkészíteni, egyébként is szeretem a kelt tésztákat. Bár nem is néztem a receptet, csak a formázást lestem el. A kanelbulle alapján dolgoztam, csak cukor helyett édesítőt kapott. Ez egy kicsit keményebb tészta, mint amit általában a kakaós csigák, aranygaluskák stb részére használunk, de jobban megtartja a formáját. Az íze is rendben van.
Hozzávalók:
-tészta:
50 dkg finomliszt
csipet só
1 teáskanál 1:4 édesítő
1 mokkáskanál kardamom
2 dkg élesztő
mk cukor
2,5 dl meleg tej+a kenéshez
-töltelék:
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál kakaó
1 teáskanál 1:4 édesítő
1 teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl meleg, cukros  tejben  felfuttatjuk. Közben az élesztő felhasználja a cukrot. A száraz anyagokat összekeverjük, és elmorzsoljuk benne a vajat, majd a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Letakarva kétszeresére kelesztjük. Kb egy óra volt. Utána lisztezett gyúródeszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk.

Megkenjük a töltelékkel, és két oldalról feltekerjük.
Középen hagyunk egy kis helyet, hogy ki tudjuk alakítani a szív csücskét.

 Készítettem néhány hagyományos csigát is. Sütőlappal vagy papírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és hideg sütőbe toljuk. 200 fokon kb 20 perc alatt kisütjük. Utána kivesszük, 1 dl tejet felforrósítunk, és jól megkenjük vele a sütiket. Rácson hagyjuk kihűlni, de ha puhábbra akarjuk, akkor letakarhatjuk egy konyharuhával is. 

Bibliás elmélkedés:
A Házasság Hete alkalmából kimásoltam egy Pálhegyi Feri bácsi által írt könyv ajánlóját. Szeretném kihangsúlyozni, hogy senkit nem ítélek el, aki nem akar házasodni, aki elvált vagy nem akar gyermeket sem. Mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy hogyan akarja leélni az életét, de mostanában sokkal több szó esik a családi élet nehézségeiről, a celebek válásairól, mint arról, hogy házasságban jól is lehet élni, hogy menthető lehet egy megromlott kapcsolat is, ha mindkét fél akarja. 
Dr.Pálhegyi Ferenc: Csakazértis házasság!
"Azt mondják: a házasság elavult , idejétmúlt intézmény. Egyrészt nem nyújtja a mesékben megígért boldogságot, sok szükségletünket házasságon kívül is ki tudjuk elégíteni. Nem vitatható, hogy napjainkban valóban több a diszharmonikus, mint a minden szempontból boldognak mondható házasság.
Ezért sokan elutasítják a házasságot: akár úgy, hogy nem kötik meg, vagy elkötelezettség nélkül élnek együtt élettársi kapcsolatban....De felmerül a kérdés: ha valaki rosszul használ egy készüléket, mondhatja-e, hogy rossz, ha nem működik? Ha egy gépet arra gyártottak, hogy elektromos áram működtesse, nem kell csodálkoznunk, hogy meg sem mozdul, ha nem hozzuk kapcsolatba az áramforrással. 
A házasság elköteleződés a hűségre, megbocsátásra, szeretetre. Mindhárom forrása Isten, mert magunk nem rendelkezünk velük.
A fa dekort a férjem készítette

Az egymás iránti elköteleződés akkor fog sikerülni, ha előbb Isten felé kötelezzük el magunkat. Ez az a mozdulat, amikor a készülék csatlakozóját bedugjuk a konnektorba.
Ez a könyv tiltakozás korunk házasság-és emberellenes áramlatai ellen.
Keresztény Ismeretterjesztő Alapítvány 2015.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és finom süteményt készítettél! Tetszik a formázási technikája ezt még eddig nem ismertem. Bárcsak én is készíthettem volna valamit a mai napra, még az elmúlt év ilyen időszakában egy puszival köszöntöttük egymást ! Nagyon hiányzik !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dràga Éva! Mélyen együttérzek veled. Bizony ketten összekapaszkodva jobban megy minden. Jó, hogy jönnek a gyerekek, unokák, és megszépítik az életet.

      Törlés
  2. Érdekes, tanulságos lehet a könyv, sok igazsággal.
    A csokis szívek finomak lehetnek, és szép ötletes a megformázásuk, bárki is találta ki 😀.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedves vagy. Azért finomabb ami puha kelt tésztánk, de ez is ízlett.

    VálaszTörlés