2024. február 6., kedd

Házasság hete 2024. Bóka László és Ilona

 


 Receptekkel.

Hárman együtt

Február Valentin napkor a keresztény egyházak a házasságot ünneplik. Megemlékeznek arról, hogy házasságban élni jó. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy milyen értékei vannak a házasfelek és a gyermekek szempontjából is. Kutatások bizonyítják, hogy a házasemberek egészségesebbek, boldogabbak (ha jól csinálják), több pénzt keresnek, és statisztikailag tovább élnek (különösen igaz ez a férfiakra).

A keresztény házasságban pedig Isten a harmadik személy, aki megtartja őket a bajban is.

Általában ismert emberekkel készítenek riportokat. Neveik, úgy gondolják a szervezők, hogy talán vonzó lesz az érdeklődők számára. Én viszont hozzánk hasonló személyeket választottam, akikkel az olvasók tudnak azonosulni. Így mutattam be a Miklós házaspárt, és most Bókáékat. Életüket érdemes megismerni, mert nagy mélységeket éltek meg a kapcsolatukban, de Isten segítségével rendezni tudták, és most már boldogan élnek.

A kezdetek

-Hogyan telt a gyerekkorotok?

-Laci: 8 éves koromtól elég borzasztóan, szüleim alkoholizmusa miatt, amitől sokat szenvedtem gyerekkoromban, sajnos az én kezemhez is hozzáragadt a pohár.

-Ilona: Az én gyökereim lelkész családból erednek. Az apai nagyapám református lelkész, sajnos nem emlékszem rá, mert kb. 2 éves lehettem amikor meghalt, viszont az egész életemet meghatározta, hogy volt valaki a családunkban, aki Isten elhívott szolgája volt. Nagymamám tanítónő volt ugyan ebben a faluban. Nagy tisztelet övezte őket. Amikor ő is meghalt felköltöztünk Pestre, az általános iskolát már itt kezdtem, de ezzel véget is ért, az a csodás és békés gyermekkor amit a vidéki élet nyújtani tudott. Édesapám sajnos az alkohol rabja lett és mivel belőle az alkohol elsősorban agressziót váltott ki, egy nagyon nehéz gyermekkort tudhatunk magunk mögött, édesanyám pedig egy nagyon nehéz házasságot. Talán ezek után meglepő, de édesapám az életvitele ellenére mindig Isten felé igyekezett terelni bennünket, pl. ő tanított imádkozni is.

- Milyen iskolákat végeztetek?

-Laci: Villanyszerelő szakmunkásképzőt.

-Ilona: Kispesten jártam gimnáziumba, érettségim van. Jó tanuló voltam, bár nem szereztem diplomát, de sok okj tanfolyamot elvégeztem. Többek között van kereskedő-boltvezető, irodavezető végzettségem és egy angol alapfokú állami nyelvvizsgám is.

-Milyen elképzelésetek volt a leendő családotokról?

Laci: Feleség és 1 vagy 2 gyerek

Ilona: Mi hárman voltunk testvérek, nekem így volt kerek egy család, ezért én is három gyereket szerettem volna.

-Mi volt a jó, amit követni akartatok, és mi volt a rossz, amit mindenképpen el akartatok kerülni?

-Laci: A családi összetartás, a munka volt követendő, az alkoholizmus, a veszekedések kerülendő.

-Ilona: Mindig úgy képzeltem, hogy majd vidéken fogunk élni, keresztény családként. Amikor a családra gondoltam mindig az a kép jutott az eszembe, hogy egy nagy asztal körül ülünk és együtt imádkozunk. Istennek hála, ha nem is akkor és úgy ahogy én gondoltam, de megvalósult ez az álom. Édesanyám hűségét, szeretetét, kitartását abban a nagyon nehéz házasságban, amiben ők éltek, mindenképpen követendő példának tartottam, és láttam más házasságokat is hasonló vagy másfajta problémákkal küzdeni ezért azzal is tisztába voltam, hogy bizonyára majd az enyémben is lesznek nehézségek. Amit mindenképpen el akarunk kerülni, az a válás.

-Hála Istennek ez sikerült is, együtt maradtatok, de kezdjük az elején. Hol ismerkedtetek meg? Mi tetszett meg a másikban?

-Laci: 1987 szilveszterén, egy házibuli volt nálam, első látásra beleszerettem.

Ilona: Egy szilveszteri buliban ismerkedtünk meg, ahová a férjem egy barátja hívott meg, mint később kiderült, az ő kérésére, és ahová én el sem akartam menni.

Tetszett, hogy nagyon akart engem, egy pillanatra sem tágított mellőlem, mintha csak ketten lettünk volna ott, az első pillanattól fogva úgy beszélgettünk, mintha ezer éve ismertük volna egymást. A legjobban a szeme tetszett, nagyon őszinte és tiszta volt a tekintete ahogy rám nézett. Úgy gondoltam, akinek ilyen tiszta szeme van, annak a lelke is tiszta, és arra bátran rábízhatom magam, mindig szeretni fog.


-Ez tulajdonképpen így is történt, csak éppen közbeszólt az alkohol. Mi lehet az oka, hogy bár mindketten sokat szenvedtetek a családon belüli alkoholizmustól, csak Laci bukott el ebben? Talán volt valami hibás konfliktuskezelő módszer?

Ilona: Akkoriban még nem nagyon hallottunk pszichológusokról, és az alkoholizmus is a család magánügye volt, tabu téma, de a generációs minták ettől függetlenül nagyon is léteztek és működtek, csak nem volt róluk tudomásunk. A férjem ezt a mintát követte, ugyanaz volt az ő megküzdési stratégiája is, mint a szüleié. Az enyém a túlélés, és a kitartás. Nem szerettem az alkoholt, nem csak az ízét, hanem azt sem, ahogy az ember elveszti a kontrollt maga felett esetleg olyan szinten, hogy nem is emlékszik rá, hogy mit tett vagy mit tettek vele. Én ennek nem akartam kitenni magam.

A válás nem megoldás

-Ilona, hogyan élted meg, hogy a szeretett férfi egy másik szenvedély foglya lett?

Ilona: A legnehezebb az volt, hogy ezért sok olyan dolgot kellett csinálnom, amire Isten elsősorban a férfit teremtette és tette alkalmassá, így ezek a dolgok nem jól vagy egyáltalán nem működtek a családunkban. Nagyon hiányzott pl. a határozottsága a gyereknevelésben.

-Gondoltál a válásra?

Ilona: Igen eszembe jutott a válás, de eszembe jutott az Istennek tett fogadalmam is, hogy kitartok a férjem mellett jóban, rosszban, egészségben betegségben és hogy semmiféle bajában el nem hagyom. Ez a fogadalom, Isten ereje, a férjem iránt érzett szeretetem, sok imádság és édesanyám példája tartott meg ebben a házasságban.

-Három gyermeketek született. A gyerekek hogyan élték meg ezeket az éveket?

Ilona: . A saját történetemből kiindulva egy gyerek sokáig sok mindent nem érzékel. Pl. soha nem tudtam hogy édesanyám honnan tudta, hogy az apám ivott. Kamasz koromban már az arcán láttam amikor belépett az ajtón, mintha egy másik ember jött volna haza. A férjem soha nem bántotta a gyerekeinket, ahogy korábban említettem csendes alkoholista volt, ezenkívül ránk nem volt jellemző a hangos kiabálás vagy veszekedés. Amikor kérdeztem őket erről, azt mondták nincsenek rossz emlékeik. Ők velem ellentétben, hála az Úrnak nem jutottak el a kamaszkorig, még előtte megtért a férjem Isten kegyelméből.


- Fontos megjegyezni, hogy Laci szülei is megtértek, megszabadultak, és segítenek másoknak, hogy leszokjanak az alkoholról. Miután rendeződött a ti életetek is, hogyan vigyáztok a békességre? Miben van a legnagyobb változás?

Laci:Soha nem veszekszünk, én sajnálom rá az időt. Hívő emberként vallom, hogy számadással tartozom azért, amivé válik mellettem a társam és segítek azzá válni neki, amivé Isten akarja formálni.

Ilona: Közös igénk, hogy

"Keressétek először az Isten országát és igazságát és minden egyéb ráadásul megadatik nektek."(Máté 6.33.)

Mi így vigyázunk a békességre. Mindketten azon igyekszünk, hogy először az Úrra nézzünk, csak azután a másik rossz kedvére, sértettségére esetleg a haragjára, mert ha így teszünk

a rossz kedvből öröm,

a sértettségből megbocsájtás,

a haragból békesség lesz.

A legnagyobb változás számomra a biztonság érzése, ami egy nő számára az egyik legfontosabb érzés. Amióta a férjem megtért és megszabadult aminek már több mint 15 éve, megélhetjük azt az egységet a házasságunkban, ami eredetileg Isten terve volt minden házassággal, közösség egymással és közösség Istennel. Hárman együtt.


Laci: Mindent megbeszélünk, egyeztetünk. Amit lehet együtt csinálunk, nincsenek külön utak, kivéve a szolgálatokat.

- Mit tanácsolnátok házasság előtt álló vagy válásközeli helyzetbe került pároknak?

Laci: Ha feleződnek a jogok és duplázódnak a kötelességek akkor működni fog, illetve ha Jézus a közös nevező. Helyére került a családban a férfi szerepem is. Így visszatekintve, azt kell mondjam, talán illúzió rombolóan, hogy kevés a jó házassághoz a szerelem, még akkor is ha lángoló, ha mindent elsöprő. Mert a mindennapok szürkeségét nem fogja elsöpörni ugyanis. Akkor mitől működhet egyáltalán? Fel kellett ismernem hogy 

a házasság isteni intézmény ,

 tehát nem két ember megegyezésén (amit aztán fel lehet bontani egy újabb megegyezéssel!), hanem Isten teremtési rendjén alapul. Isten teremtette számunkra , ahol szeretetközösségben élhetünk és jó eszköz Isten emberteremtő hatalmának. A Paradicsomból maradt ránk, ezért lehet a jó házasság az igazi földi boldogság színhelye, míg a rossz házasság maga a pokol!

Ilona: Házasság előtt állóknak, hogy vegyék majd komolyan a templomban Isten előtt egymásnak és Istennek tett fogadalmukat.

Válásközeli helyzetben lévő pároknak pedig, hogy Isten akarata az, hogy amit Ő egybekötött azt ember szét ne válassza. Billy Graham említette, hogy volt egy barátja aki bajba jutott házaspárok lelkigondozásával foglalkozott, ő mesélte, hogy ha valakitől azt hallja hogy " már nem szeretem a házastársamat" legelőször mindig azt kérdezi meg " de hajlandó szeretni őt?"

Ez egy nagyon fontos kérdés, mert ha igen, akkor az a házasság bármilyen mély ponton van is nem reménytelen, mert Istennek semmi sem lehetetlen.

-”A hármas kötél nem szakad el egyhamar.”-vallja a prédikátor is a Bibliában. (Prédikátor 4.12.)

Hogyan osztjátok fel a házi munkát? Ki főz, mosogat, takarít?

Ilona: Igazából nem igazán szoktuk megbeszélni. Ha látjuk, hogy a másik most fáradtabb, több szolgálata, vagy munkája van, a rá eső részt is szó nélkül megcsináljuk, erre nagyon van szemünk. Nálunk nincs külön férfi munka vagy női munka, munka van. A férjem már jó ideje átvette a konyhát, a főzés neki kikapcsolódás, nekem pedig a kertészkedés.

Laci: Ha lehet együtt csináljuk, ha nem akkor aki jobban ráér. Általában én főzök, porszívózok.

-Ez bizony nagyon ritka, de jó hallani. Ezek szerint ezeket a finomságokat Laci készítette?

-Laci: A baconös csirkemell közös munka volt (mindig az sikerül legjobban, amit együtt készítünk), a sütit én sütöttem. Expressz szelet
Hozzávalók:
-tészta:

35 dk finomliszt
35 dk porcukor
2 egész tojás
2 dk kakaópor
5 gr szódabikarbóna
500 ml kefír
100 ml étolaj
-krém:
10 dk porcukor
1 tojás sárgája
2 dk kakaópor
12 dk teavaj
2 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint rumaroma

Elkészítés: A porcukrot keverjük el az olajjal, tojásokkal, majd adjuk hozzá a kefírt, szódabikarbónát és a lisztet. Dolgozzuk sima tésztává és egy kizsírozott, lisztezett tepsibe öntve 160 fokon süssük meg (amíg a beleszúrt kés tiszta marad!). Hagyjuk hűlni kicsit, majd borítsuk ki tálcára.

A krémhez keverjük a porcukrot és a vajat habosra, adjuk hozzá a kakaóport , tojássárgát, rumaromát. Kenjük a krémet a kézmeleg tésztára, és szórjuk meg kókuszreszelékkel.


Baconos csirkemell


Hozzávalók 4 személyre:
3 közepes csirkemell filé
25 dkg fekete erdő sonka
20 dkg bacon
450 g tejföl
25 dkg reszelt sajt

bors
2 db tojás
liszt

Elkészítés: A csirkemelleket 4 részre vágjuk, nem túl vékonyra kiklopfoljuk, megsózzuk, megborsozzuk

Egy őzgerinc formát kibélelünk alufóliával. A bacon szeleteket úgy helyezzük bele hogy felváltva a tepsi szélétől indulva jobbra balra, és a forma két oldalán lelógjon.

Amikor így kibéleltük a formát a baconre 2 szelet sonkát helyezünk, megkenjük tejföllel és sajtot reszelünk rá, majd a csirkemellet megforgatjuk lisztbe és tojásba és a sajtra helyezzük. Újra sajtot reszelünk rá és 2 szelet sonkával fejezzük be. Három ilyen sort rakunk. Mikor az utolsó sorral végeztünk a bacont ráhajtogatjuk jobbról, balról és a két oldaláról, zárjuk az alufóliát így tesszük a sütőbe. 170 fokon légkeveréssel sütjük míg jó puha nem lesz kb. 1,5 óráig. Utána egy tepsire borítjuk az őzgerinc formából és addig sütjük amíg a bacon piros, ropogós nem lesz.

-Nagyon finom receptek, érdemes lesz kipróbálni. Köszönöm szépen a beszélgetést. További szép, boldogságban együtt töltött éveket kívánok.

…..................

A Magyar Kékkereszt Egyesület gyógyító hetein szabadultak meg Laci szülei és ő is. A misszió már 10 ezer embert adott vissza a családjának. Katt a linkre, ha valakit érdekelhet. https://kekkereszt.org/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése