2023. december 19., kedd

Mákos-joghurtos kevert pite. Kicsit diétás

  

Először nem is akartam feltölteni, mert ilyenkor mindenki a csodásabbnál csodásabb sütijeit mutatja. A gyönyörűséges töltött húsokat, aprósütiket. A férjem azonban még most is emlegeti ezt a pitét, pedig több, mint egy hete készült, úgyhogy íme. Egy könnyen elkészíthető sütemény uzsonnára vagy egy tartalmas leves után. 

Hozzávalók:


35 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 csomag sütőpor
10 dkg darált mák
5 dkg 1:4 édesítő 
4 tojás
2 dl joghurt
1,5 dl olaj
2 evőkanál sütőrum
1 teáskanál reszelt citromhéj
35 dkg reszelt alma

Elkészítés:
A tojásfehérjét habbá verjük, majd a száraz anyagokat a szárazzal, a folyékonyat a folyékonnyal elegyítjük, és összekeverjük őket. Végül beleforgatjuk a habot is. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk.


Ha szépen feljött, mérsékeljük a hőfokot 180-fokra, és addig sütjük, amíg itt-ott megpirul.


És hogy legyen egy ideillő süti is: 
Karácsonyi sütemény:

"Végy egy kilogramm jó meleg szeretetet!
Szitáld át a türelem szitáján, nehogy pletykamag kerüljön bele!
Gyúrd össze egy tojásnyi kedvességgel és takard le tiszta jókedvvel!
Ha megkelt, süsd meg a kitartás tüzénél!
Szórd meg asszonyi kacagással, és tégy rá pár csepp nyugodt megfontolást!
Vágd fel annyi darabra, hogy eggyel mindig több legyen, mint ahányan az asztalnál ültök, hiszen mindig akad valaki, aki még rászorul."
(Valószínűleg ismeretlen szerzőtől származó recept, melyet a Magyar Evangéliumi Rádió újságjában, az Antennában találtam.)

2 megjegyzés:

  1. Ha egyszerű is, de finom, az a lényeg 🙂, és hogy ízlett az egész családnak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van. Régen nem csináltunk ekkora felhajtást az ünnepből, valahogy mégis meghittebb volt.

      Törlés