Hogy ne legyen mindig unalmas a kenyér, mindig ki kell találni valamit. Kiflit, zsemlét, vagy éppen koszorút. Most ezt a csavart kenyeret találtam ki. Nagyon szeretjük a rozslisztet egyébként is, a belőle készült kenyeret is, de ez most egészen különleges volt, pedig egyszerű és nem is elegáns. "Kicsit parasztos, de én nem szégyellem".
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1,5 dkg só
Elkészítés: Előző este elkészítjük az előtésztát. Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 30 dkg finomlisztet elkeverünk 1 dkg élesztővel és 2,5 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk. Vagy reggel, és este sütjük.
Másnap vagy délután adunk hozzá 40 dkg teljes kiőrlésű lisztet, 1,5 dkg sót, 1,5 dkg élesztőt 3 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. Ha robotgépet használunk, akkor nem is kell elkeverni vízzel, elég csak mindent beletenni a keverőüstbe. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. Kettéosztjuk, hosszúkás cipóvá gyúrjuk az egyiket, sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük, és még kelni hagyjuk 20 percig. A másikat kinyújtjuk, és a képen látható módon bevagdossuk. A zsíron megdinsztelt és kihűtött kaprot ráhalmozzuk, sózzuk, borsozzuk, és megfonjuk. A másik kenyérsütő formába tesszük. 10 perc után begyújtjuk a sütőt 250 fokra, jól megspricceljük mindkettőt vízzel, és egymás mellé helyezve kisütjük. 20 perc után 200 fokra mérsékeljük a hőfokot. 50-60 perc.
A fonottasnak szép színt ad egy kis zsír sütés után. Kapros joghurttal fogyaszthatjuk.
Hű, de gyönyörű!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen a magazint itt is! <3
Nagyon jól néz ki, szerintem igenis elegáns 😃. És még finom is lehetett!
VálaszTörlésZsuzsa, Katalin! Köszönöm a kedves szavakat.
VálaszTörlés