2016. december 6., kedd

Karácsonyi ajándék Katalin játékára. Italválogatás


 Katalinnál játék volt. Karácsonyi gasztroajándékokat kellett készíteni. Éppen becsúszom a határidőre ezzel az italválogatással. Karácsonyi puncs már van a blogon, Böbe kolléganőm készítette. Követtem a receptjét csak ánizst nem tettem bele. Eredetileg itt a vörösbor nélküli változatot akartam bemutatni, de elfelejtettem lefényképezni bor nélkül. Így az ánizs nélküli változat maradt. 
Az kosárban az első sorban kubu (recept a netről), és citromfű szörp Katalin receptje alapján ételfestékkel. Mögötte levendulás bodza és sima bodza, hátul paradicsomlé és a puncs.
Karácsonyi puncs


"A sötét napokban tartsátok készenlétben a 
szíveteket! A karácsonyfák fényleni fognak 
és messze világítanak."
(Rudolf Otto Wiemer)

Áldott ünnepi készülődést kívánok!

A recept:
Alkoholmentes változat:
Hozzávalók: 
fél liter víz
2 filter fekete tea

fél l almalé

néhány szem szegfűszeg
1 fahéjrúd
egy csipet reszelt szerecsendió

1 evőkanál citromlé 
2 narancs leve
3 evőkanál cukor


A vizet felforraljunk a filterekkel, majd néhány percig állni hagyjuk. Közben az almalevet is felforralunk a fűszerekkel. Forrás után még öt percig főzzük. A filtereket kivesszük a teából, és összeöntjük a leszűrt almalével. Hozzáöntjük a citromlét és a narancslét.  Cukorral ízesíthetjük.
Forrón isszuk karácsonykor.

Alkoholos változat: 
2.5 dl vörösbort öntünk hozzá a legvégén, és összeforraljuk. Forrás után azonnal levesszük a tűzről. 

4 megjegyzés: