2018. április 2., hétfő

Juhtúrós kifli

 Ha az embernek 7 gyereke van, és felteszi azt a könnyelmű kérdést, hogy mit süssön húsvétra, akkor nem kell meglepődnie, ha hétféle választ kap. Szegény 2-s cukorbeteg férje esetleg még a 8. változattal áll elő. Úgyhogy kifejezett öröm, hogy csak négyféle igény született: szilvás bukta, darázsfészek, sajtos pogácsa és juhsajtos kifli. Ez utóbbi elővigyázatlanságból jött szóba. Egyik fb csoportban osztottam meg sós sütemény ajánlatként, benne maradt az egérben, és a családunk fb csoportjában véletlenül belinkeltem. Azonnal jött a like, és a kérés: juhsajtos pogácsát! Ha nem is juhsajtos, de juhtúrós született. A fázisfotókat a juhsajtos bejegyzésből kölcsönöztem, a recept is ugyanaz, csak 30 dkg lisztből, egy kis gombóc juhtúróval helyettesítve a sajtot. Ez az eredeti képe:
Juhsajtos kifli
A juhsajtos kifli fázisfotói

Tészta:
30 dkg finomliszt

2 dkg élesztő

70 ml tej

1 csipet cukor
2 mokkáskanál só
kb 1 dl langyos víz
0.5 dl olaj

Töltelék: 
Ráma margarin
juhtúró
Díszítés:
szezámmag
juhtúró
tej

Végül is a sajtos pogácsát elnapoltam, de a többi elkészült. 
Elkészítés:
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe keverjük a kelt tészta hozzávalóival, és jól kidolgozzuk. Fél órát pihentetjük. 4 cipóra osztjuk, és egyenként kerekre nyújtjuk. 4 felé osztjuk mindegyik cipót, és egy kis kocka margarint, és egy csipet juhtúrót teszünk rá. A szélesebb végétől indulva feltekerjük, és margarinozott tepsibe tesszük. Ott még fél órát pihentetjük. A tetejére tejben elkevert juhtúrót kenünk és szezámmagot szórunk. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük.


Bibliás elmélkedés:


"Nincs itt, mert feltámadt!"- -mondta az angyal a sírnál álló asszonyoknak, akik Jézusnak akartak végtisztességet tenni. "Itt van, mert feltámadt!" - hangzott ma az istentiszteleten utalva arra, hogy Jézus halála után újra él, felment a mennybe, és Szent lelke által láthatatlanul jelen van köztünk. Milyen megnyugató! Nem vagyunk egyedül a földön, ha éppen mindenki elhagy is, Ő velünk van és megsegít. Erre is emlékezünk húsvétkor.
Néhány száz éve még azt nem értették volna az emberek, hogy a nyúl hogy kerül a húsvéti ünnepkörbe.
Most meg már sokan azt nem tudják, hogy a bárány mit keres ott. Hiszen nem tojik tojást, igaz, hogy a nyúl sem, de legalább festi.😊
A bárány több okból is ideillik. Egyrészt azért, mert Isten gyakran hasonlítja az embert a bárányhoz: nem tud egyedül fennmaradni, szükséges neki a pásztor és a nyáj. Ha elkóborol, könnyen elpusztul , mert nem talál vissza. Jézus azonban megy utána, mint a jó pásztor a bárányért. Megkeresi, és viszaviszi a nyájba, vagyis az Isten közelségébe. Sőt! "Ő az Isten báránya, aki elveszi a világ bűneit." Egy adott időben eljött a földre, mint Isten Fia, és meghalt helyettünk. Utat nyitott a mennybe, hogy "...aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." (János evangéliuma 3.rész 16.vers)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése