2025. február 3., hétfő

Mákos nudli

 


Nagyon szeretem a mákot és nemcsak karácsonykor. Nem társítok hozzá semmilyen hiedelmet, babonát. Nem lesz több pénzem, ha mákot eszem, egyszerűen csak finom, és egyébként nagyon jó csontritkulás ellen. Mivel diétáznunk kell a férjemmel, teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel készítettem, de finomliszttel ugyanígy működik.

Hozzávalók:

50 dkg főtt krumpli
15 dkg tk tönkölybúzaliszt
egy csipet só
1 tojás
---------------
vaj
............
darált mák
cukor vagy édesítő

Elkészítés: A krumplit még forrón áttörjük, és kihűlés után összedolgozzuk a többi anyaggal. Cipót formázunk belőle, és lisztezett gyúródeszkán 2 mm vastagra kinyújtjuk. Csíkokat vágunk belőle, 4 cm-esre vágjuk, először gömböt, majd hosszúkás nudlikat formázunk belőle a két tenyerünkkel. Közben a vége kihegyesedik. Lobogó, enyhén sós vízbe dobjuk 2-3 részletben. Addig főzzük, amíg feljön a víz felszínére. Egy tálba szűrjük, és néhány kocka vajon átforgatjuk. Édes mákkal megszórjuk. Mivel Évi nem szereti a mákot, neki készült egy tányér diós is, de nem fényképeztem le. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése