2022. augusztus 31., szerda

Lecsó, ahogy én készítem

 

A lecsó készítésem nagy változásokon ment át az elmúlt évtizedekben. Anyukám sok paradicsommal készítette, rizst főzött bele, és virslivel ettük. Nem volt a kedvencem, bár lehet, hogy egyszer elkészítem nosztalgiából. Apósoméknál a sült paprikás változat készült, amit szalonnával kezdtek, nagyon kevés paradicsommal folytattak, és a paprikát is inkább sütötték, mint párolták benne. A végén tojást ütöttek bele. Olyasmi volt, mint a menemen, ami a török lecsó. Régebben én is így készítettem, és el is tettem télire tojás nélkül. A saját újabb kori receptem egy kiváló ötvözete a kettőnek. Ha télen hirtelen kell valamit keríteni ebédre, csak levesszük a kamra polcról, és melegítés után már ehetjük is. 

Hozzávalók:
25 dkg füstölt szalonna
3 nagy hagyma
1 kg paprika
1 kg paradicsom
kb fél evőkanál só
mokkáskanál őrölt fekete bors


Elkészítés:
A szalonnát kis kockákra vágjuk, és kiolvasztjuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, és szintén kis kockákra vágjuk. Ha a szalonna kisült, hozzáadjuk a hagymát, és üvegesre pirítjuk. Utána jön a paradicsom szintén kisebb darabokban. Addig sütjük, amíg fogyni kezd a leve, és akkor tesszük bele a paprika kockákat.  Van, aki karikára vágja az utóbbi kettőt. Sózzuk, borsozzuk. Már csak addig sütjük, amíg jól átforrósodik, nem kell megfőnie. Sterilizált üvegekbe töltjük, és lefelé fordítva tesszük a száraz dunsztba másnapig. Még tavasszal is elő lehet venni, ha kellő mennyiséget sikerült eltenni. Nem szoktam egyszerre sokkal többet befőzni lecsóból, mert nagyon megpuhul. Úgy szeretjük, ha kicsit még ropog a paprika. 
Tökös lecsó receptért katt a kék szövegre
Vers:
Lukátsi Vilma: Egy csipet só
Egy csipet só szeretnék lenni,
nem asztaldísz a sótartóban,
hanem ott, ahol szükség van rá,
egy kicsivel több íz
a szóban.

2 megjegyzés:

  1. De jó lesz majd télen kibontani! 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó az most is. Néha kibontok egyet, mert úgyis készül a következő.

      Törlés