Írhattam volna nagyképűen gyökérkenyeret is, de ez azért a majdnem 100%-os teljes kiőrlésű liszt mennyiségével nem nevezhető annak. Viszont pont úgy készül, és nagy örömömre kevesebb gond van vele, mint az eddigi kenyerekkel, és nagyon finom.
Hozzávalók
450 g teljes kiőrlésű búzaliszt
40 g finomliszt
2 dkg élesztő
5 dl víz
1 teáskanál só
Elkészítés:
A liszteket és a sót összekeverjük, az élesztőt feloldjuk a vízben, és hozzáadjuk. Fakanállal egyneművé dagasztjuk, és lefedve a hűtőbe tesszük kb 10 órára. Estétől reggelig, vagy reggeltől estig. Ekkor még egy órát hagyjuk a konyhaasztalon, majd kicsit átgyúrjuk, ketté választjuk, téglalap alakúra nyomkodjuk, feltekerjük, és megcsavarjuk. Még 40 percig hagyjuk kelni, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb 30 perc alatt megsütjük. Egy tepsiben 2 pohár vizet teszünk alá. Amikor kész, kivesszük a vizes tepsit, és még egy kicsit hagyjuk a kenyereket, hogy az aljuk is ropogós legyen. Évi kérdezte, hogy formában is lehet-e sütni, mert ő annak a specialistája. Persze, miért ne. Csak akkor nem csavart kenyér. ☺
Nagyon szépek lettek a kenyereid, a formájuk is, és belül is. És ízre is biztos nagyok jók lettek. Úgyhogy nyugodtan nevezheted divatos névre is 😀.
VálaszTörlésNagyon szép és finom kenyeret sütöttél és az a finom sűrű szilvalekvár csábítóan néz ki !
VálaszTörlésNagyon csinik lettek! Én is gyakran készítek hasonlót.🙂
VálaszTörlésKöszönöm. Hamar elfogyott.
VálaszTörlés