2020. október 3., szombat

Magos kifli, zsemle

 

Teljes kiőrlésű búzaliszttel készítettem kenyeret, Recept és fázisfotók a kék szövegre kattintva. Az egyik feléből magok hozzáadásával kifli és zsemle készült. Csak így, rusztikus egyszerűséggel, minden hozzáadott vaj, tej nélkül. A sütőbe tettem egy másik, vízzel teli tepsit, hogy ne száradjanak ki a kiflik.






Több kenyér receptért  katt a kék szövegre.

Bibliás elmélkedés:
A kenyér a mindennapi szükségleteinket jelenti a Bibliában. Azokat a dolgokat, amelyek életben tartanak bennünket: ételt, italt, de ruházatot, lakáskörülményeket, munkalehetőséget is. Istennek mind erre van gondja, és az Övéi megtapasztalhatják, hogy a szükségest mindig megadja. Esetenként a luxus is meglesz, de azt össze kell teperni keserves küzdelmek árán. A végén pedig az öröm marad el, amely pedig abból a felismerésből fakadna, hogy tudja az én mennyei Atyám, hogy mire van szükségem, és azt ki is rendeli. 
A pusztában vándorló zsidók mannát ettek. Mindennap csak annyit szedhettek, amennyi az napra kellett. Ami másnapra maradt, az megromlott. A hatodik napon azonban kétszeres adagot szedhettek, mert a hetedik napon meg kellett pihenniük,  mégsem romlott meg. Ez Isten gondoskodásáról tanít bennünket.
Ezzel kapcsolatban néhány igevers:
Kenyér a testnek: 
"Gyermek voltam, meg is öregedtem, de nem láttam, hogy elhagyottá lett az igaz, sem azt, hogy gyermeke koldussá vált." (koldus=kenyérkéregető. Károli fordítás) Zsoltárok könyve 35.25)
"Ha az Úr nem építi a házat,
hiába fáradoznak az építők
ha az Úr nem őrzi a várost,
hiába vigyáznak rá az őrök.
Hiába keltek korán
és feküsztök későn:
fáradsággal szerzett kenyeret esztek,
De akit az Úr szeret, annak álmában is ad eleget." (Zsoltárok 127.1-2)
Kenyér a léleknek:
"Én vagyok az élet kenyere- mondja Jézus-, aki énhozzám jön, nem éhezik meg, és aki énbennem hisz, nem szomjazik meg soha." (János evangéliuma 6.35)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták lettek, és biztosan finomak is. És egészségesek! 😊

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták ! Már nagyon belejöttél a péksütik készítésébe:)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm szépen Katalin, Éva. Mivel sokat dolgozom kenyértésztával, kicsit kell a változatosság.

    VálaszTörlés