Rengeteg birsalmánk lett. Sokat elajándékoztam, cukros és édesítős befőtt is készült. Kiváncsi vagyok, hogy ez utóbbi tartósító nélkül elmarad-e. Nagyon kimostam, kiforráztam az üvegeket, és a jól megpuhult befőttet csavaros tetejű üvegben, fejjel lefelé állítottam a száraz dunsztba. Még mind rendben van.
A sajtkészítés annyiban változott, hogy nem passzíroztam át a gyümölcspépet, csak húsdarálón ledaráltam. Egyszerűen elfelejtettem használni a robotgép passzírozóját, így kicsit darabos lett, de az ízén semmi nem érződik. Idén is finom.
Hozzávalók:
1 kg gyümölcspép
80 dkg cukor
Elkészítés:
A gyümölcsöt négyfelé vágjuk, a magházat kidobjuk. Kevés vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és húsdarálón átdaráljuk. 1 kg-hoz 80 dkg cukrot adunk, és kb fél óráig, állandó keverés mellett főzzük. Akkor jó, ha tányérra cseppentve hamar megszilárdul. Akkor vízzel öblített formákba töltjük. A vastagságtól is függ, hogy mikor boríthatjuk ki. Általában kell neki 1-2 nap. Rácson szárítjuk.
Én alufóliába szoktam csomagolni, és úgy ajándékozom el.
Nem érdemes kevesebb cukorral próbálkozni, mert megpenészedik. Az édesítővel még a zselatintól sem szilrádult meg. Birsalmakrém lett a cukorbeteg férjemnek.
Nagyon szépek lettek :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen.
TörlésÉn idén első alkalommal szörpöt is készítettem birsalmából. nagyon finom lett.
VálaszTörlésSzeretem. Egy baj van ,mint ahogy sok mindennel, sok cukor kell hozzá és családtagjaim érintettek ebben sajnos.
VálaszTörlés