Nagyon szeretjük a birsalmát. Minden évben készítek egy nagy adag sajtot is belőle, de idén gondban voltam férjem cukorbetegsége miatt, hiszen számára ez a mérgezést jelentené. Így nemcsak sajtot, hanem krémet is készítettem, de csak azért, mert nem szilárdult meg. Birsalma zselének indult ugyanis a birs egyik fele, de vagy kevés volt a zselatin, vagy a gyümölcspép miatt egyébként se szilárdult volna meg. Így jártam a kubuval is. Túrótortára akartam zselét tenni rá, ahogy a kubu.hu oldalon láttam, de folyós maradt.
Nem baj, a birsalmakrémmel is sikert arattam. A birsnek egyébként is alacsony a glikémiás indexe, tehát lassabban viszi fel a cukrot. Hozzávalók:
80 dkg birsalmapép
12 g zselatin
édesítő
Elkészítés:
A birsalmát nyolc felé vágjuk, ecetes vízbe dobjuk, majd ha mind kész, leöblítjük, és kevés vízben puhára főzzük. Ledaráljuk, átpasszírozzuk, kis lében feloldjuk a zselatint, forrásig hevítjük, belekeverjük az édesítőt (én Süssinát használtam), és vízzel öblített formába öntjük. Elvileg 5 óra alatt megszilárdul, gyakorlatilag csak besűrűsödött. DE NAGYON FINOM VOLT ÍGY IS. FÉRJEM HÁLÁS VOLT AZ IGYEKEZETEMÉRT.
Bibliás elmélkedés a 2013-as birsalmasajtnál:
Ahogy kevergettem a kompótot, az a változás jutott eszembe, amit Isten végez az emberben. Adott egy fanyar természetű, keserű, kemény ember, akinek mindenről valami negatív jut az eszébe. Aztán egyszer csak találkozik Jézus Krisztussal. Igéje megszólítja, a Szent Lélek elkezdi benne az újjáteremtő munkáját, és megtér. Nem lehet tudni mikor, talán ő sem emlékszik arra a pillanatra, amikor megfordult az élete, de más ember lett. Kellemes, akivel jó együtt lenni, akinek a jelenléte hiányzik.
"Azért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az, a régiek elmúltak, íme újjá lett minden." (2. Korinthus 5.16-17) Vajon a kedves olvasó átment-e már ezen a változáson?
Én nem szoktam a birsalmához külön zselatint tenni, hiszen az egyik legmagasabb pektin tartalmú gyümölcs. Nagyon kevés vízzel szinte szétfőzöm, majd azt a keveset is leöntöm róla és folytonosan keverve sűrítem be, úgy megdermed.
VálaszTörlésÉn sem teszek külön zselatint, látható a jobbra fent kiemelt bejegyzésből. Talán a cukor hiánya okozta.
TörlésBiztos nagyon finom volt, a birset mi is szeretjük, sajtnak, lekvárnak, kompótnak egyaránt.
VálaszTörlésA birshez én sem szoktam sűrűsítőt hozzáadni, de valami oka biztos volt, hogy nem akart sűrűsödni. Talán nem volt elég érett, vagy mert nem cukor van benne, kitudja... A lényeg, hogy a végére finom lett, és ízlett a férjednek :-)
Aznap ugyanabból az alapanyagból készítettem birsalmasajtot, de a szokásos módon, cukorral. Nagyon jól sikerült. Valószínűleg a cukor hiánya okozta ennél a bajt.
Törlés