2018. október 14., vasárnap

Kakashere pörkölt juhtúrós puliszkával


Ezer éve nem ettünk kakasherét, úgyhogy egyértelmű volt, hogy veszek belőle, amikor megláttam az új hentesnél. Ez viszont már olyan régen volt, hogy már nem emlékszem az arányokra. Mindegy is. Pörköltet mindenki tud főzni, nyugodtan használja a jól bevált receptjét, csak vigyázzon, hamar kész. 
Puliszka recept már van a blogon, de most köretnek, nem főételnek szántam. Fél liter enyhén sós vizet felforraltam, folytonos keverés mellett hozzáadtam 15 dkg kukoricalisztet, és addig főztem, amíg jó, sűrű lett. Akkor hagytam kicsit hűlni, majd vizes evőkanállal galuskákat szaggattam belőle, adtam hozzá némi juhtúrót, és így tálaltam. Nagy sikere volt.
Bibliás elmélkedés:
Most miről írjak? 
A szexről? 
Igen, arról fogok írni. Mivel az egész világ akörül forog, remélem, hogy senki sem pirul el. Egyébként nem is lesz mitől, mert nyilván nem technikai részletekkel fogok szolgálni, ez nem egy bulvárblog, hanem egy érdekes könyvet akarok bemutatni, amit még 1934-ben írtak, és arról szól, hogy hogyan befolyásolja egy civilizáció életét az erkölcs. Unwinnak hívják azt a tudóst, aki 86 civilizációt tanulmányozott át ebből a szempontból. Az eredmények meglepték a tudósokat, magát Unwint is, mert mind a 86-ban közvetlen összefüggést talált a monogámia (házastársi hűség) és a társadalom ereje között. 
 Unwin nem volt keresztény, nem alkalmazott erkölcsi ítéletet. "Nincs véleményem arról, hogy ez helyes vagy nem." Mégis  le kellett vonnia a következtetést, hogy az emberi feljegyzések szerint egy társadalom akkor nyeri vissza az erejét, ha egy teljesen új generáció ragaszkodik a házasság előtti és utáni mértékletességhez. Római, görög, babiloni, mór, angolszász civilizációk évszázadait kutatta, és azt találta, hogy akkor virágoztak, amikor a szexuális hűséget értékelték. Ha az erkölcsök lazultak, a társadalom hanyatlani kezdett, és csak akkor kezdett újra emelkedni, amikor szigorítottak a szexuális szokásokon. "A társadalmat összetartó erő ugyanis alapvetően szexuális. - írja Dr. James Dobson pszichológus ezzel kapcsolatban. - A férfiak és nők közötti fizikai vonzerő hatására alapítanak az emberek családot, és fektetnek be energiát annak fejlesztésébe. Ez a szexuális energia arra biztatja a férfit, hogy dolgozzon, amikor inkább szórakozna. Arra biztatja a nőt, hogy takarékoskodjon, amikor inkább költekezne. Természetünk szexuális volta, -ha kizárólag a családon belül bontakozik ki, - olyan stabilitást és felelősségérzetet ad,  amely másképp nem keletkezne."
Isten tehát semmi jót nem akar tőlünk elvenni akkor, amikor önmegtartóztató életre hívja a fiatalokat, és házastársi hűségre buzdít a Bibliában. A "Ne paráználkodj!" parancsolat védelem, és nem valami jótól való megfosztás.
 Christa Meves hívja fel a figyelmet arra, hogy a „házasság első szakaszában nem lehet minden további nélkül pótolni azt, amit a próbaházasságban (általában más partnerrel) már átéltek. A csodálatos, nagy boldogság, amelyben a házastársak – testi vonatkozásban is – egymást részesítik, nem jelentkezik újra, ha a megszokás eltompította.
unsplash.com
A nagy érzéseknek nem lehet parancsolni, azok gyengéden, különös módon alakulnak ki, megvannak a feltételeik. Eksztatikus öröm feltétele a dolog ritkasága és új volta. Ezért a mézeshetek a mai házasságokban még ritkábban fordulnak elő, mint korábban. A fiatal lányoknak fontos lenne tanulniuk ezekből a tapasztalatokból, az egyre növekvő lélektelenséggel együtt járó érzésből, amelyet sok ember észlel szomorúan saját magán. Előbb-utóbb el kellene gondolkodni a manapság divatos szabadosság következményeiről.”(Christa Meves: Manipulált mértéktelenség Kairos Kiadó 2009. 80-81. oldal)
 
A gyerekeknek a legjobb indulás az életben az egymást szerető szülők által meghatározott családi élet.
Természetesen előfordul, hogy megtörik a családi összhang, ilyenkor a válás vagy más partner helyett szakszerű segítséget lehet kérni, hogy rendbejöjjön a kapcsolat.
Ilyenek lehetnek a következők:
-Az Evangélikus Egyház honlapján a jobb oldalon több segítőt is találunk például:

-Kézfogás Református Lelkigondozói Szolgálat
06-1-210-0056
lelkigondozas@rmk.hu
-Bibliai Házassággondozó Szolgálat



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése