2018. április 3., kedd

Zöldséges és sajtos kenyérlángos

 Kellenek a húsmentes napok nemcsak nagypénteken vagy böjti időkben. Én nem vagyok túl kreatív ebben, de ez a kenyérlángos most új recept és nagyon jól sikerült. A szokott barna kenyerem tésztájából készült, fél adag zöldséges, a másik fele tejfölös sajtos lett.

Hozzávalók:
tészta:40 dkg finomliszt
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 dkg élesztő
2 dkg só

7 dl víz
feltét:
tejföl
mozarella sajt
Elkészítés:
Előző este kellene egy előtésztával indulni, de én most csak reggel indítottam a kelesztést. 
 Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg finomlisztet elkeverünk 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.
Néhány óra múlva adunk hozzá 60 dkg teljes kiőrlésű lisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt 4 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 
40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. Közben megsütjük a vegyes zöldséget sóval, fehér borssal.
 Hozzávalók:
3 sárgarépa
1 nagy petrezselyem gyökér
1 karalábé
fél zeller
2 dl zöldborsó
2-3 karfiolrózsa
50 dkg brokkoli
petrezselyem zöld
1-2 dl olaj
Elkészítés:
Először a gyökérzöldségeket dobjuk az olajra, sózzuk, borsozzuk, kevergetjük, majd amikor már kezdenek puhulni, akkor adjuk hozzá a többit. Nem kell víz alá. 
 A tésztát két részre osztjuk, kinyújtjuk, és két nagy olajozott tepsibe helyezzük. Az egyikre ráhalmozzuk a zöldséget, jól megszórjuk mozarella sajttal. A másikat megkenjük tejföllel és megszórjuk sajttal. Légkeveréses sütőben 250 fokon megsütjük őket.


Sajtos, tejfölös


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése