2018. március 19., hétfő

Boller i karry és boldogságkutatás

Ha valakit nem érdekel, hogy miért a dánok a világ legboldogabb népe, akkor csak görgessen le. A húsgolyók receptje ott lapul a mélyben.
Karácsony óta hever a polcon egy furcsa című könyv: Hygge. A dán életérzés, amely boldoggá tesz.
Esztitől kaptuk, és csak azért nem olvastam el előbb, mert vastagnak találtam. Amikor viszont elkezdtem, akkor nem tudtam letenni, és egy nap alatt végeztem vele. Izgalmas is, meg sok benne a kép. Arról szól, hogy rendszerint miért a dánok vezetik a boldog országok versenyét. Vagy legalább is benne vannak az első háromban. 
A könyvet el kell olvasni, de azért megpróbálom összefoglalni a lényeget.
A hygge (hüge?) szót nehéz lefordítani. A meghittség, az otthonosság és az együttlét érzésének visszaadására használják. Sok sok gyertyával.
A "hyggekiáltvány" a következő szavakat tartalmazza:
1.hangulat                           Oltsd le a villanyt!

2.jelenlét                             Legyél jelen itt és most. Kapcsold ki a telefonokat!
3.élvezet                              Kávé, csokoládé, sütemény, torta, édesség. Még! Még! Még!
4.egyenlőség                       A "mi" az "én " előtt! Osszuk meg a feladatokat és a műsoridőt!
5.hála                                  Fogadd el. Lehet, hogy már nem lesz jobb.
6.harmónia                          Ez nem verseny. Már szeretnek téged. Nincs szükség melldöngetésre.
7.kényelem                         Helyezd magad kényelembe. Tarts szünetet, most minden a                                                                     kikapcsolódásról szól.
8.béke                                  Nincs szükség drámára. Vitatkozzunk politikáról máskor.
9.együttlét                            Építs kapcsolatokat .
10.menedék                           A sajátjaiddal vagy. Ez itt a béke és biztonság szigete.



A könyv ezeknek a fogalmaknak a kifejtését tartalmazza rendkívül olvasmányos és humoros formában. Tulajdonképpen arról szól, hogy hogyan építettek fel túlélő stratégiákat a dánok a fél évig sötét, hideg és szeles országukban. Nem hagyják, hogy az időjárás vagy más lenyomja őket. Tudatosan keresik a hyggét. A közös programokat, együtt főzést, étkezést, játékot és mást, ami kivonja őket a taposómalomból, amelybe a fogyasztói társadalom unos-untalan belekényszeríti a "civilizált" világ sok országát. Pedig a dánok is, mint mi, elvesztették az összes háborút, amiben részt vettek. Viszont sütikkel, kávéval és mással kárpótolják magukat. Sokat kerékpároznak, ami növeli a boldogságfaktort, mivel oldja a stresszt. 
Szóval van mit tanulni. 
Azért egy-két adat elgondolkodtatott. Például a dán gyerekek születésnapi szokása. Egy óriási sütiembert készítenek nekik a nagy napra, és az ünnepelt nem a gyertyát fújja el, hanem el kell vágnia a sütiember torkát. Brrrrrrrrrrr! 
Mindenki feketében jár, mint egy "nindzsafilm" forgatásán. Hm!
Viszont a családosok négy órakor, az egyedülállók öt órakor úgy elhagyják a munkahelyeiket, hogy azok néhány perc múlva halottasházhoz hasonlítanak. Öt hét fizetett szabadság, valóban ingyenes orvosi ellátás és felsőoktatás járul hozzá a dán életérzéshez a hyggén kívül. 
És most jöjjön a boller is karry receptje (ejtsd: bala is kari): 
Hozzávalók:
-húsgolyó
1 csésze zsemlemorzsa (2 dl)
1 tojás
2 fej finomra vágott hagyma
só és bors
1 kg darált hús
4 csésze csirkealaplé
-curryszósz
2 evőkanál vaj
2 púpozott evőkanál enyhén csípős sárga currypor
1 nagy fej finomra vágott hagyma
1 nagy szál felaprított póréhagyma
2 evőkanál liszt
1 dl tejszín
apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
A húsgolyó hozzávalóit alaposan összekeverjük, és egy órára hűtőbe tesszük. Az eredeti recept 2 kg húst és marhaalaplét írt. Én feleztem a mennyiséget és csirkecsontól reszelt zöldséggel főztem alaplét. Egy evőkanál segítségével mérjük ki a golyók mennyiségét, gömbbé formáljuk, és a forró lében 5-10 perc alatt megfőzzük, majd kivesszük őket a vízből.
A vajat megolvasztjuk egy lábosban, és a curryport kicsit barnítjuk benne. Hozzáadjuk a hagymákat, kicsit együtt pirítjuk, majd megszórjuk  liszttel, jól elkeverjük, és felengedjük a főzőlével, hogy jó szószsűrűségű legyen. Beletesszük a húsgolyókat, a tejszínt, és még főzzük kb 20 percig időnként megkeverve. Rizzsel tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.




2 megjegyzés:

  1. Sok érdekességet írtál le, nem csodálom, hogy nem tudtad letenni a könyvet.
    A húsgombócok biztos egy új ízt ismertettek meg :-) de finomak lehettek!

    VálaszTörlés
  2. Még most is előveszem néha. Jó lenne, ha mi, magyarok is kilépnénk valahogy ebből az örökös keserűségből.

    VálaszTörlés