2025. június 26., csütörtök

Tüdőstáska leves

 


Túrós táska leves már van a blogon, kettő is, itt és itt, most tüdővel töltöttem. Mert hogy a magyar gasztronómiában is létezik ám töltött tészta, nemcsak az ázsiai konyhában, csak nálunk kicsit elfelejtettük. Az édes derelye maradt csak a köztudatban, de a sósak is finomak. Bevallom, hogy még sosem ettem tüdőset, de azért nagyon jól sikerült.
Szabógallér levesnek is hallottam már.
Hozzávalók: 

30 dkg sertéstüdő
1 tojássárgája
só, bors
olaj
2 tojás
kb 15 dkg liszt
Elkészítés: Zöldséglevest készítünk, például így , és ebben főzzük majd ki a táskákat.
A tüdőt enyhén sós vízben megfőzzük. Ledaráljuk, fűszerezzük, és egy kevés olajon megpirítjuk. Kihűtjük. Hozzáadjuk a sárgáját és a vágott petrezselymet,
sózzuk, borsozzuk. Közben a két tojással és a liszttel ruganyos tésztát gyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, kis halmocskákat rakunk rá a tüdőből. Ráhajtjuk a tészta másik felét, és derelyemetszővel felvágjuk. Nekem csak kis méretű gyúródeszkám van, lelógott a széle. 


A felesleges tésztadarabok egy másik levesbe kerülnek majd. 



Imádság szárazság idejére: 

Istenünk, Mindenható jó Atyánk! 

Tudjuk, hogy a te hatalmadban van az időjárás, és úgy rendeled annak változásait, ahogy akarod. Azt is belátjuk, hogy nem törődtünk a földünkkel jó gazdaként, amint parancsoltad, hanem kihasználtuk erőforrásait, önző módon éltünk és élünk ma is, de megvan sokunkban a jó szándék arra, hogy változzunk, takarékosabban éljünk. Kérünk, hogy vedd le rólunk a kánikula ilyen nagy csapását, mert sokan már attól tartanak, hogy idén sem lesz mit aratniuk, kiszárad minden. 

Adj bölcsességet a világ vezetőinek, hogy legyenek készek ők is a változásra, ne csak a profitot nézzék, hanem gondoljanak a jövőre. 

Kérünk, hallgasd meg imádságunkat, és bocsásd meg bűneinket szent Fiadért, Jézus Krisztusért.Ámen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése