Van, aki már el is felejtette a borsót, de én még csak most főztem az első levest friss szedésből. Kedves nászasszonyomtól kaptam egy zacskóval a hozzávaló répával együtt. Nagyon finom lett. Hamar el is fogyott. Hiába! A konyhakerti termés mindig jobb ízű, mint a nagyüzemi.
A tavaszi levesekbe anyukám gyakran csurgatott tésztát főzött. Most én is így tettem.
egy tányér zöldborsó
kb 10 szál sárgarépa
fél hagyma
1 gerezd fokhagyma
5-6 szem feketebors
1 teáskanál só
olaj
1 evőkanálnyi vágott petrezselyemlevél
.......
1 tojás
liszt, amennyit felvesz
Egy kis olajon megpároljuk a borsót, majd hozzáadjuk a répát, amit elég csak megkapargatni, hiszen hámozással alig maradna belőle valami. Mivel kis vékonykák, csak a nagyobb darabokat karikázzuk fel. Amikor kezd puhulni, rászórjuk a felaprított hagymát, kicsit később a fokhagymát is. Együtt pirítjuk, majd felöntjük 1-1,5 liter vízzel, sózzuk, és puhára főzzük. Elkeverjük benne a petrus levelet. Közben a tojást elkeverjük annyi liszttel, hogy még folyós maradjon. Belecsorgatjuk a forró levesbe, és már kész is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése