Virágot, desszertet szoktak hozni ajándékba a látogatók, de mi most sokkal jobbat kaptunk: egy zacskó csicsókát.Kislány koromban sokat ettünk. Anyu mindig tartott a kertben, és bár a csicsóka nagyon agresszív növény, sokan panaszkodnak, hogy nem tudják kordában tartani, anyu valahogy mégis bírt vele. Az első vitamin források egyike volt. Mindig nyersen ettük, eszünkbe se jutott, hogy ételt is lehetne készíteni belőle. Már felnőtt voltam, amikor hallottam erről, és itt találhatják a csicsókás lepényke receptjét, ami nagyon finom volt. Mi is ültettünk a telken, de annyira nagy volt tavaly a szárazság, és annyira homokos ott a talaj, hogy kipusztult.
A vendégeink már szerepeltek a blogban itt és itt.
kb 1 kg csicsóka
3-4 fej fokhagyma
só, bors
őrölt rozmaring
őrölt kömény
Elkészítés: A csicsóka régebben nagyon göcsörtös volt, de újabban már nemesítik, és formásabb, mert előkelő éttermekben lazac, homár, fésűskagyló és más drága húsféle mellé kínálják köretnek olyan sok hasznos összetevője van. A cukrosoknak is kifejezetten jó az inulin tartalma miatt. Bár, amint látni a képen, nem olyan nehéz meghámozni, de én most mégis héjában hagytam.
A héját nem esszük meg, hanem ügyesen kivágjuk belőle a belsejét.
Kerestem receptet a csicsókához, mert nem akartam még egyszer ugyanazt elkészíteni, és itt találtam is egyet. Persze ahogy az már lenni szokott, eltértem a recepttől, de így is finom volt.
Hozzávalók:kb 1 kg csicsóka
3-4 fej fokhagyma
só, bors
őrölt rozmaring
őrölt kömény
Elkészítés: A csicsóka régebben nagyon göcsörtös volt, de újabban már nemesítik, és formásabb, mert előkelő éttermekben lazac, homár, fésűskagyló és más drága húsféle mellé kínálják köretnek olyan sok hasznos összetevője van. A cukrosoknak is kifejezetten jó az inulin tartalma miatt. Bár, amint látni a képen, nem olyan nehéz meghámozni, de én most mégis héjában hagytam.
Az elkészítése nagyon egyszerű. Alapos mosás után néhány percre forró vízbe dobjuk, majd ketté vágjuk, bekenjük olajjal a vágási felületet, megszórjuk a fűszerekkel, és olajozott tepsiben vagy tálban betesszük az előmelegített sütőbe 200 fokra. Amikor kezd puhulni, akkor megszórjuk a fokhagyma szeletekkel.
A héját nem esszük meg, hanem ügyesen kivágjuk belőle a belsejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése