2025. január 9., csütörtök

Túrós pogácsa

 

Mindenkinek köszönöm az újévi köszöntést. Jól kezdődött az év, remélem, hogy jól is folytatódik.

A szilveszteri sós sütemény kategóriában ez a pogácsa lett a befutó. Megelőzve a Káposztás rétes és a Fűszeres omlós keksz nevű versenyzőket. Az édes kategóriában a Sütőporos fánk és a Mákos-meggyes rétes lett volna induló, de ez a versenyszám elmaradt. 

Én nem hajtogatom a pogácsákat, mert türelmetlen vagyok, de így is finomak szoktak lenni. Ez jó puha is  lett a túrónak köszönhetően. 

Hozzávalók:

10 dkg finomliszt
20 dkg teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt
1 teáskanál só
14 g élesztő
1 mokkáskanál cukor
25 dkg (házi) túró
2 evőkanál tejföl
10 dkg margarin
1 tojás
Elkészítés:
1 dl vízben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszteket és a sót összekeverjük, belereszeljük a margarint, majd hozzáadjuk a kissé felvert tojást, a tejfölt és az (áttört) túrót. Lisztezett gyúrótáblán kétujjnyira kinyújtjuk, bevagdossuk, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, és 200 fokra előmelegített sütőben kisütjük. A leeső darabokat összegyúrjuk, és újra szaggatjuk. Egy nagy gáztepsi lett az egész. Jó nagy tojást választottam a pogácsához, és kicsit meghagytam belőle a kenéshez.
Még egyszer mindenkinek boldog, sikerekben gazdag újévet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése