Kicsit maradékmentés, kicsit nem, mert hasonló keksz már van a blogon. Nem vagyok túl ötletes diétás keksz-ügyben, pedig biztos lehetne sokkal többfélét is gyártani, de ezek a zabpelyhesek nagyon beváltak. Van egy alaprecept, és azt változtatgatom.
-tészta:
25 dkg zabpehely darálva
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
8 dkg dió
10 dkg kókuszreszelék
1/2 csomag sütőpor
1 mokkáskanál kardamom
1 teáskanál reszelt narancshéj
20 dkg margarin
2 evőkanál cukrozott narancshéj
csipet só. 2 evőkanál 1:4 édesítő
.........
2 teáskanál útifűmaghéj
-máz:
3 evőkanál víz
3 evőkanál kakaó
3 dkg margarin
........
lekvár
Elkészítés:
Az útifűmaghéjat duzzadni hagyjuk 1,5 dl vízben. A száraz anyagokat habverővel összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, majd a tészta többi anyagával összegyúrjuk. Kicsit állni hagyjuk, majd kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük. A máz hozzávalóit összeforraljuk. Ha túl kemény lenne, lágyíthatjuk egy kis vízzel. A kakaó minőségétől is függ. Két kekszet összeragasztunk lekvárral, és megkenjük a kakaós mázzal.
Azért nem írtam, hogy kicsit diétás a keksz, mert a narancshéjban van cukor. Azért megeszegettük, mert nincs benne olyan sok.
Szuper! :) A zabpelyhes kekszek a kedvenceim! Jó ötletet adtál! :)
VálaszTörlésKedves Vanilin! Örülök, hogy tetszik az ötlet, pedig már annyi zabkeksz van a blogon, hogy majdnem kihagytam ezt. Ani
TörlésTöltött zabkeksz? Erre még nem is gondoltam, viszem is a jó ötletet, köszönöm! :-)
VálaszTörlésKedves Zsuzsa! Keksz ügyben lehet neked újat mondani? Igazán nagy dicsèret. Köszönöm. Jó étvágyat hozzá! Ani
TörlésDe szépek lettek, ránézésre hasonlítanak az islerhez. Finomak lehetnek!
VálaszTörlés