2023. november 21., kedd

Csokis zabkeksz

 

Kicsit maradékmentés, kicsit nem, mert hasonló keksz már van a blogon. Nem vagyok túl ötletes diétás keksz-ügyben, pedig biztos lehetne sokkal többfélét is gyártani, de ezek a zabpelyhesek nagyon beváltak. Van egy alaprecept, és azt változtatgatom. 

Hozzávalók:

-tészta:
25 dkg zabpehely darálva
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
8 dkg dió
10 dkg kókuszreszelék
1/2 csomag sütőpor
1 mokkáskanál kardamom
1 teáskanál reszelt narancshéj
20 dkg margarin
2 evőkanál cukrozott narancshéj
csipet só.                                                                              2 evőkanál 1:4 édesítő
.........
2 teáskanál útifűmaghéj
-máz:
3 evőkanál víz
3 evőkanál kakaó
3 dkg margarin
........
lekvár
Elkészítés: 
Az útifűmaghéjat duzzadni hagyjuk 1,5 dl vízben. A száraz anyagokat habverővel összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, majd a tészta többi anyagával összegyúrjuk. Kicsit állni hagyjuk, majd  kinyújtjuk, korongokat szaggatunk belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben kisütjük. A máz hozzávalóit összeforraljuk. Ha túl kemény lenne, lágyíthatjuk egy kis vízzel. A kakaó minőségétől is függ. Két kekszet összeragasztunk lekvárral, és megkenjük a kakaós mázzal.
Azért nem írtam, hogy kicsit diétás a keksz, mert a narancshéjban van cukor. Azért megeszegettük, mert nincs benne olyan sok. 



5 megjegyzés:

  1. Szuper! :) A zabpelyhes kekszek a kedvenceim! Jó ötletet adtál! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vanilin! Örülök, hogy tetszik az ötlet, pedig már annyi zabkeksz van a blogon, hogy majdnem kihagytam ezt. Ani

      Törlés
  2. Töltött zabkeksz? Erre még nem is gondoltam, viszem is a jó ötletet, köszönöm! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa! Keksz ügyben lehet neked újat mondani? Igazán nagy dicsèret. Köszönöm. Jó étvágyat hozzá! Ani

      Törlés
  3. De szépek lettek, ránézésre hasonlítanak az islerhez. Finomak lehetnek!

    VálaszTörlés