Még a parókián laktunk, amikor egyszer megszólalt a telefon, és egy kedves női hang jelentkezett. Elmondta, hogy ő egy régen ott szolgáló lelkipásztornak a dédunokája, és szeretne meglátogatni bennünket. Nagy örömmel fogadtuk. Már régóta szerettük volna kideríteni, hogy hol lakhatnak a lelkész rokonai, de erre addig nem került sor. A találkozás nagyon áldott volt. Ritter Idáék két kamasz fiúval és egy édes óvodás kislánnyal érkeztek a falunapra. A férj prédikált, aki maga is lelkész. A kapcsolat meg is maradt, az Idával készült riportot itt olvashatják a Befolyásos asszonyok a konyhában sorozat részeként. Minket is meghívtak a gyülekezetükbe bizonyságot tenni, néhány nőtestvérrel pedig részt vettünk egy konferenciájukon is. Amikor nálunk jártak, könyveket hoztak ajándékba, melyet Ida édesapja, Mészáros László, írt, vagy közreműködött a szerkesztésben. Egy hazafias gondolkodású, művelt ember képe rajzolódott ki előttünk, aki legnagyobb örömömre egy szakácskönyvecskét is kiadott.
50 dkg bárányhús-helyett pulykamedál
20 dkg barna csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
5-6 karika friss gyömbér
fél mokkáskanál fahéj
1 teáskanál fűszerkömény
3 szem szegfűszeg
10 szem feketebors
só
1 teáskanál ételízesítő
1 dl olívaolaj
2 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor
Elkészítés: A cukor karamellizásásával kezdenénk elvileg, de én ezt kihagytam. Biztos finomabb úgy, de mi nem ehetünk cukrosat sajnos. Az olajban pirítani kezdjük a felkockázott hagymát, fokhagymát, majd 5-6 db gyömbérszeletet, szegfűszeget, fahéjat, fűszerköményt.
Közben a gombát felszeleteljük, és egy edényben, kis olajon megpároljuk, és hozzáadjuk a húshoz.
Én a borsot korábban adtam hozzá, mint a szerző, és egészben hagytam. Végül a tejszínnel lágyítjuk az ízeket, még egyet rottyan, és kész.
Nagyon ízlett mindenkinek.Mészáros László vékony csíkokra vágott sárgarépát, céklát és zellert sütött hozzá, de én maradtam a főtt krumplinál és a sült céklánál, ami egyébként is nagy kedvenc. Van is egy recept itt, és itt. Szóval ez már a harmadik változat. Olajat forrósítottam, rá a csíkokra vágott céklát, egy gerezd fokhagymát reszeltem, sót, borsot, őrölt köményt adtam hozzá, és addig sütöttem, amíg kicsit megpuhult, de még roppanós maradt. Végül citromlével öntöttem le.
„Nekünk, magyar demokratáknak, a nemzeti lét, a magyar kulturális hagyományaink és kivételesen gazdag, gyönyörű anyanyelvünk megőrzése, éppen olyan alapértékünk, mint az emberi jogok védelme, a társadalmi szolidaritás, a vállalkozás szabadsága, és a gazdasági növekedés gyümölcseinek igazságos elosztásába vetett hit és szándék, valamint a tiszta természethez, a védett környezethez való jog. Mindezek teljesülése nélkül a demokrácia nem, nem lehet teljes. Az antik, illetve keresztény hagyományainkon, kultúránkon alapuló magyar és európai identitásunk, a jogállamiságunk nem képzelhető el, ezen értékeink maradéktalan teljesülése nélkül.”
Nagyon finom ételt hoztál megint!
VálaszTörlésKár, hogy még az illatát sem érezzük. Ani
VálaszTörlésFinom lehetett az izgalmas fűszerezéssel ez az erdélyi étek! A barna gomba is biztos jól illett hozzá. Nem beszélve az illatáról, valóban kár, hogy az sem jön át a képekkel együtt 😊.
VálaszTörlésIgen, milyen jó lenne pedig!
Törlés