Sóskakrém |
Sóskafelfújt |
Sose hittem volna, hogy a sóskából mártáson és levesen kívül valaha is főzök mást is. Már a leves is különlegességnek számított nálunk otthon. Igaz, hogy anyu szószt se főzött sóskából sose. Anyósom a spenótot és a sóskát is felhasználta, de csak a hagyományos módokon. Én meg már a sokadik receptnél tartok, és ki tudja, hogy hol van még a vég! Ide gyűjtöttem őket. Közben meg a magyar konyhaművészeti hagyományainkról papolok! Ez a két étel pedig biztos nem tartozik hozzá. Az Erdőkóstoló blogon láttam meg a felfújtat, és kétszer is elkészítettem. Mind a két esetben felfújtnak indult, de először joghurtot használtam tejföl helyett. Nem fordult ki szépen a formából, és lágynak is találtam, úgyhogy összekevertem, és egy nagyon finom kenőke lett. Még Évinek is ízlett, pedig nem szereti a sóskát. Mármint hagyományosan.
Nem hagyott nyugodni a dolog. Megint voltunk a telken, és megint összegyűlt egy tálra való, úgyhogy újra elővettem a receptet, de kicsit változtattam rajta.
Hozzávalók a felfújthoz:12 dkg sóska
A fokhagymát apróra vágjuk, és kis vajon megpirítjuk. A formákat olvasztott vajjal megkenjük. A sóskáról lehúzzuk a vastag szárakat, és apróra vágjuk. A tojások kivételével egyneművé pépesítjük egy mixerrel. A tojásokat felverjük, és hozzáadjuk. A tálkákba töltjük, és vízfürdőben megsütjük. 2 lapos, kerek (10x5 cm) és egy kúp alakú tál telt meg.
Sütés előtt |
Micsoda kísérletek, nagyon ügyesen variálsz a konyhában. :-) Sajnos tippem nincs más zöldségre.
VálaszTörlésKöszönöm. Átgondolva lehet, hogy bármilyen zöldséggel működik, amit pépesíteni lehet. Kelkáposzta, spenót stb.
Törlés