2022. augusztus 14., vasárnap

Torta óriás habcsókkal

 

A blog facebook oldalán megszavaztattam, hogy melyik kép kerüljön a címlapra. Kétféle háttérrel fényképeztem ugyanis. A másik ez a fehér hátterű. 
Nyilván nem kell gondolatolvasónak lenni, hogy milyen eredmény született. Elsöprő többség az elsőre szavazott, melyet Évi lányom javasolt. Hiába! Neki sokkal jobb érzéke van az ilyesmihez, mint nekem. Már készített egy-két ételfotót a saját főzései után, és mind gyönyörű lett. Mondtam is neki, hogy miért nem kezd  el írni egy blogot. 

Szóval egy finom tortácska az ajánlatom mára, melyet egy egyszerű 4 tojásos kakaós piskótából készítettem, meggylekvárral a közepén, és 2 tojásos habcsókkal a tetején. Szintén Évi ötletéből. Másra készültem, valami krémest akartam, de leszavazott. 

Hozzávalók:

-torta:
4 tojás
4 evőkanál cukor
2,5 evőkanál rétesliszt

1,5 evőkanál kakaópor

-töltelék
meggylekvár

-habcsók
2 tojásfehérje
porcukor
citromlé

Elkészítés:
A szokott módon piskótát sütünk. A fehérjét habbá verjük, közben adagoljuk a cukrot, majd egyenként a sárgáját. A lisztet és a kakaót habverővel jól elkeverjük, és óvatosan a habba forgatjuk. Egy kis kerek tortaformát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. 10 perc után 150 fokra mérsékeljük a hőt. Kivesszük a formából, lehűtjük, ketté vágjuk és a felső részére rátesszük  a habcsókot.  Jó keményre verjük fel a habot a fehérjével azonos mennyiségű porcukorral és néhány csepp citromlével, majd 100 fokon megszárítjuk a sütőben. A végén mi fokoztuk a hőt, és kicsit megpirítottuk a habot. Az alsó tortalapot megkenjük lekvárral, és rácsúsztatjuk a fölsőt. Most, hogy olvasom, nem értem, hogy miért nem száradt ki a torta is, de nem száradt ki, és nagyon finom volt, bár csak egy kicsit ettem belőle. Bár a tortalap nagyon szép lett, a habcsók súlya lenyomta. 



Mindenkinek jó sütés-főzést kívánok. Most egy ideig nem leszek netközelben, Az unokámra és még egy kislányra fogok vigyázni egy csendeshéten lányomék családos táborában. Kicsit félek a feladattól, de remélem, Isten megsegít, és nem lesz semmi baj. 


5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és finom lehetett a tortád! Kellemes kikapcsolódást vidám mókázást kívánok !

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép lett a tortád, és biztos finom is volt. Mindkét háttérrel szép, de az első mégis mutatósabb 😀. Szép hetet kívánok neked és a lányoknak is!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű magas lett a piskóta és én is az elsőre szavaztam volna... ;-)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon mutatós lett a torta.... mindkét háttér jól illik hozzá, de bevallom nekem a szeletről készült kép a kedvencem. Nagyon finom lehetett, szívesen megkóstolnám, úgy kínálja magát.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Éva, Katalin, Zsuzsa, Gizi! Köszönöm a kedves sorokat. Jó volt a hét, csak nagyon fárasztó. Nem való már nekem ez az intenzív gyerekvigyázás ilyen mozgalmas légkörben. Azért örültem, hogy a családoknak segíthettem.

    VálaszTörlés