2022. január 28., péntek

Epres túrótorta

 

Az unokánk megkapta az első covid oltását. Hősiesen viselte, nagyika pedig sütött neki egy tortát. Hozzávalók:
3 tojásos piskóta
20 dkg túró
2 dl tejszín
2 dl joghurt
egy evőkanál zselatin.
cukor ízlés szerint
egy csomag vaníliáscukor
Elkészítés:
A piskótát a szokásos módon megsütjük. A fehérjét habbá verjük, adagoljuk a sárgáját, majd 3 evőkanál lisztet keverünk bele óvatosan. Teáskanál sütőport tettem a liszthez. Kis kerek, sütőpapírral bélelt formában 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd 10 perc után mérsékeljük a hőfokot, de úgyis mindjárt kész. Kihűtjük. A túrót, a joghurtot és egy dl tejszínt simára mixelünk, majd a másik decibe feloldjuk a zselatint, felforrósítjuk, és a túróhoz öntjük. A piskótát visszatesszük a formába, amibe SOHA nem illik bele újra, de sebaj. Körberakjuk eperszemekkel. Ráöntjük a túrós krémet, ami oldalt szépen lefolyik, és úgy néz ki dermedés után, mintha direkt csináltuk volna. 



A lecsorgatást és a csigavonalat bolti kész eperöntettel készítettem. Finom volt, és ez a lényeg.
Bibliás elmélkedés:
Mikortól ember az ember?
Egyes távol-kelet népek a fogantatástól számítják, és a kilenc hónapot hozzáadják az életkorhoz. Izgalmas, nem? Van, ahol azt tekintik az élet kezdetének, amikor megmozdul a baba az anyja méhében. Mi, az európai kultúrkörben a tényleges születést vesszük alapul, és annak évfordulóján sütünk tortát. Ha koraszülött valaki, akkor is. 
Mit mond erről a Biblia? Talán különösnek fogjuk tartani, de Istenhez az ázsiai gondolkodás áll közelebb, mert a Biblia alapján elmondhatjuk, hogy az ember Isten gondolata. 
"Mielőtt megformáltalak az anyaméhben, már ismertelek, és mielőtt a világra jöttél, megszenteltelek, 
népek prófétájává tettelek."-mondta Jeremiásnak évezredekkel ezelőtt.
Isten ismer bennünket már a fogantatásunk előtt. Milyen nagy kiváltság ez! Személyesen gondja van ránk! Elképzelem, amint a Szentháromságban megbeszélik, hogy lány lesz, vagy fiú. Sötét bőre, kicsit elálló fülei. ha fiú, akkor jó izmos, szeret majd focizni, de horgászni is. Ha lány, akkor szőke lesz a haja, nem szeret majd babázni, nem olvas lányregényeket, kicsit verekedős lesz, de hatodikos korára rájön, hogy egy lány mégse tehet ilyeneket, és többé nem verekszik. Ez vagyok én. A fán laktam, ott szerettem olvasni a Nagy indiánkönyveket meg a Winnetou-t. Utáltam a lány gyakorlati foglalkozásokat, egy tűvel ki lehetett volna kergetni a világból. Viszont főzni szerettem, de ez se feltétlen lányos dolog, mert a nagy szakácsok között több a férfi, mint a nő. 
Isten eltervezte már születésünk előtt, hogy melyik út lesz a legjobb a számunkra. Ha mindig azon járnánk, teljes védelmében részesülnénk, de sajnos gyakran letérünk róla. Folyamatosan hívogat, legalább is egy darabig, mert ha valaki folyamatosan visszautasítja, akkor lehet, hogy nem szól többet. Az én esetemben olyan erős volt a hívás, hogy nem is lehetett volna kitérni. Akkora változást jelentett az életünkben, hogy sokan vannak, akik még mindig gyanakodva nézegetnek, mintha azt kérdeznék, hogy mit keresünk mi a templomban. Nemcsak hitre hívott, hanem szolgálatra is. Már az anyaméhben tudta, hogy hosszú hitetlen élet után lelkészfeleség leszek, írni fogok, és hét gyerekem lesz. 
Remélem, még hosszú évek állnak előttem. Szeretném meglátni, hogy minden gyermekem megtalálja a helyét az életben a társával. Jó lenne látni az unokákat. Még sok más tervem is van. 
Deo Volente-Ha az Úr akarja, és élünk.




3 megjegyzés: