2022. január 24., hétfő

Szilvalekváros csavart fánk


Az ötvenedik már tökéletes lesz. Ez most a második csavart. Lényegesebb jobban sikerült, mint az első, de még vannak hiányosságok. Nagyon szeretjük a szilvalekvárt. Évek óta Valikától rendeljük (Vali hagyományos konyhája fb csoport), és nem kellett csalódnunk. Idén ugyan nem olyan édes, mint tavaly, de ha cukros van a családban, akkor ez inkább előny. Cukor eddig se volt benne. Kemencében sütve kezdik a készítését, nagyon sokáig tart, és több évig eláll. Kekszre, kenyérre, kalácsra szoktuk kenni, de amikor megláttam ezt a szilvalekváros fánkot, akkor tudtam, hogy fánkba is fog kerülni nálunk.
Úgy is lett. Igaz, hogy kétszer is megsütöttem, mire úgy-ahogy meg voltam vele elégedve, de ez csak hasznára vált a családnak.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
2,5 dkg vaj
1,5 dl tej
1 evőkanál cukor
1 tojássárgája
1 dkg élesztő
--------
szilvalekvár

Elkészítés:
Fontos, hogy minden összetevő meleg legyen. A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Én nem is tettem többet a tésztához, de még két evőkanállal nyugodtan tegyen bele az, akinek ez nem probléma. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, amelyben elkevertük a sárgáját. Alaposan kidagasztjuk. Kétszeresére kelesztjük. Egy gyúródeszkára borítjuk, és kézzel kilapogatjuk kb 5 mm vastagra. A fenti képen látható módon egy csíkban rákenjük a lekvárt. Egy kanálról késsel a legkönnyebb. Ráhajtjuk a tésztát, megnyomkodjuk, levágjuk, és kicsit hengergetjük, hogy gömbölyű legyen. Utána megcsavarjuk, és a végén összefogjuk, hogy ne váljon szét. 5-10 percig még hagyjuk kelni, közben az olajat megmelegítjük. Ne legyen túl forró, mert akkor megég a fánk külseje, a belseje pedig nyers marad. Ha pedig nem elég meleg, akkor nagyon megszívja magát. Amikor az egyik fele megsült, akkor megfordítjuk, majd kiemeljük, és lecsepegtetjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. 


1 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a fánkok és biztos nagyon finomak is voltak a jó kis szilvalekvárral!
    Nagyon jól sikerültek 😊.

    VálaszTörlés