2020. augusztus 11., kedd

Kapros durbancs tönköly liszttel

 Nagyon szeretek tönkölylisztes tésztával dolgozni. Mintha simogatná a kezem. A belőle sült kenyér is csoda finom. Most megfeleztem az adagot, és durbancs lett belőle. A barna kenyerem tésztáját használtam változtatás nélkül, természetesen a teljes kiőrlésű búzaliszt helyett tönkölyliszttel.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
60 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 dkg élesztő
2 dkg só
7 dl víz
Elkészítés:
Előző este elkészítjük az előtésztát. Keverőüstbe, vagy amiben dagasztani fogjuk, 40 dkg finomlisztet elkeverünk 1 dkg élesztővel és 3 dl vízzel. Csak úgy, tessék, lássék. Letakarjuk, és ott hagyjuk.
Másnap adunk hozzá 60 dkg teljes kiőrlésű tönkölylisztet, 2 dkg sót, 2 dkg élesztőt 4 dl vízben elkeverve, és alaposan kidagasztjuk. Akkor jó, amikor már elválik az edény falától, és gombóc lett. 40 percig kelni hagyjuk letakarva egy ruhával, majd átgyúrjuk, és ismét 40 percig kelesztjük. Kettéosztjuk, hosszúkás cipóvá gyúrjuk az egyiket, olajozott kenyérsütő formába tesszük, és még kelni hagyjuk 20 percig. Közben elkészítjük a durbancsot. Négy cipót gyúrunk, és egyenként kinyújtjuk, húzogatjuk egy kis (20x30 cm) tepsi nagyságra. Kb 10 perc után begyújtjuk a sütőt légkeverésre 250 fokra. 
 A dinsztelt kapros durbancsnál mutatom, hogy hogyan nyújtom a tésztát.
A tepsit olajozzuk, vagy megkenjük zsírral (így autentikusabb). Ráfektetjük az első lapot. Megkenjük, rászórjuk a kaprot, sózzuk, borsozzuk. Így járunk el mind a négy cipóval, csak az utolsóra nem teszünk kaprot. 
Ha elég gyorsan dolgozunk, akkor éppen kész lesz, mire bemelegszik a sütő. Egymás mellé tesszük őket, és megsütjük. A kenyér tetejét a szokott módon bevagdossuk, és megkenjük vízzel. A durbancsot zsírral vagy olajjal kenjük. 
Több durbancs recept is van a blogon, mert nagyon szeretjük. Készül dinsztelt kaporral,(itt fázisfotók),  barna lisztteltekercsben fehér liszttel, és egy tejes tésztás. Ez utóbbinál érdemes elolvasni a Swabedoo emberkék történetét, és okulni belőle. 

4 megjegyzés: