A hangzatos, divatos elnevezés kovászolt zöldséget takar, csak most ez jobban hangzik. Már van is ilyen a blogban itt. Kenyér helyett két krumplit tettem bele, mert sokkal tovább eláll, és szép, tiszta lesz a lé tőle. Az öt literes üvegembe káposztát, uborkát, répát, cukkinit, hagymákat, krumplit tettem, megszórtam kaporral, felöntöttem meleg vízzel. 1 liter vízbe 3 dkg sót (egy nagy evőkanál) tettem, és kiraktam az üveget az ablakpárkányra. Reggeltől estig sütötte a nap, csak délben takarta el egy kis nemzeti színű zászló. Éppen ott volt beszúrva a muskátli mellé.😊 Hamar elkezdett zavarosodni, 4-5 nap alatt el is készült, és mehet hideg helyre. Nagyon jó érzés kotorászni benne, és uborkát találni, vagy éppen répát. Ki mit szeret jobban.
Azért készítettem ezt a bejegyzést, hogy kicsit gondolkodjunk együtt.
Miért van az, hogy külföldi receptként vált népszerűvé a fermentálás, holott itthon már régóta készítenek így zöldségeket? Pl. savanyú káposzta.
Miért van az, hogy a képviselő fánk nem divatos, de a profiterol igen, ami pedig szinte ugyanaz?
Miért van az, hogy az erdélyi tolófánk spanyol churros-ként fut be nagy karriert?
Miért van az, hogy a Good Food magazin szerint együnk olasz pásztorpitét, ha egészségesebb ételt akarunk, mint a gulyás? Holott a jó gulyásban sok a zöldség.
Persze talán tudjuk is a választ. Talán a népi, urbánus (városi) vita nyilvánul meg ebben is, ahol a népi, a parasztos a szegénységgel azonosul, ezért lenézett. Más népek jobb önértékeléssel rendelkeznek, ezért büszkék a nemzeti ételeikre is. A határozott kiállás pedig vonzó. Vagy nem jól látom?
Finom lehet, főleg ilyen melegben finom hűsítő. Ezt az elnevezést nem is hallottam még. Uborkát már készítettem krumplival, és egyszer káposztát is, de vegyes zöldségeket még nem 😄
VálaszTörlés