2018. január 24., szerda

Szárazbab főzelék

 "Egy jó főzeléket lehet, hogy nehezebb elkészíteni, mint a Wellington bélszínt." - olvastam valahol. És milyen igaz! Talán ezért van az, hogy nem is gyakoroljuk a bélszín készítést (hiszen úgyis jól tudjuk 😊), viszont a főzelék, legyen az tök-, zöldborsó-, bab igen gyakran kerül az asztalra. A szárazbab nagy kedvenc. Akár levesnek, akár főzeléknek, akár chillis babnak készítem. Legnagyobb meglepetésemre szárazbab főzelék még nem szerepelt a blogon. Pótolom tehát a hiányosságot. (Chillis bab sem, ezt majd később)
 Hozzávalók:
2 dl tarkabab
1 hagyma kis kockára vágva
5 szem egész fekete bors
3-4 babérlevél
1 teáskanál só
1 teáskanál paprikás rántás
1 evőkanál tejföl
Elkészítés:
A babot előző nap megmossuk, átválogatjuk, és beáztatjuk. Másnap a sóval, borssal, hagymával, babérlevéllel feltesszük főni jó bő vízben. Néha megkeverjük, majd amikor már puha a bab, berántjuk, és hozzákeverjük a tejfölt is. Itt sült tarjával ettük, de valójában magában is tápláló, mert sok benne a fehérje.
Nagyon könnyűnek tűnik, de több ponton el lehet rontani. 
-ha nem válogatjuk át, akkor még apró kavics is belekerülhet. 
-vagy gyomnövény magja, ami esetleg mérgező is lehet. Lencsénél hallottam hasonlót. 
-a víz mennyisége is fontos, nehogy odaégjen vagy túl híg maradjon.
-a rántással még kell egy kicsit főzni, de itt is érdemes az óvatosság, mert könnyen odakozmál.
(Ez bő 2 személyes adag lett.)


4 megjegyzés:

  1. Nagy szemű fehér babom(kanpaszuly) terem és abból késül nálam. Nagyon finom étel.

    VálaszTörlés
  2. A gyerekeim kedvence. Állandóan bablevest és babfőzeléket ennének...

    VálaszTörlés