2017. április 18., kedd

Tordai aprópecsenye és szeretetnyelvek



Mennyezetről lelógó polc.
 Etesd a bestiát! - mondogatta édesanyám sokszor, ha férj-feleség kapcsolatról volt szó. Félig persze tréfásan, de félig azért komolyan. Arra utalt, hogy mennyire fontos ebben a felvilágosult korban is betartani a régi szabályt: könnyebben elválnak ágytól mint asztaltól a házasfelek. A jó konyha, a finom ételek, a közös étkezés összetartják a családot. Hátha még együtt is főznek! Nálunk ez utóbbi csak a gyerekek esetében érvényes, nem is mindegyik szeret főzni, de a többség igen. Noéminek több receptje fenn is van a blogon. Esztinek is. A férjem viszont a konyhai segítséget illetően inkább az ételek elfogyasztásában, mint előállításában segít. Viszont kiváló polcokat, pultokat, mennyezetről lelógó polcot (világítással) készített már. Szóval ott van a szíve a konyhában! A keze is, csak nem fakanalat tart, hanem fúrógépeket.:)
Ez a sült az a sült amellyel, anyu szerint, a férjemet sikerült végleg a családhoz kapcsolni. Ezt viszont tényleg viccből mondogatta. A neten Tordai név alatt egy másik étel fut, de az szelet és bőrös malacból készítik, ez meg kockákból áll és sertéscomb az alapja. Hasonlít a brassóira, csak meg kell szórni piros paprikával. Anyu külön sütötte zsírban a húst is és a krumplit is, utána keverte össze fokhagymával, sóval és paprikával. Én viszont olajat használok, és gyakran együtt sütöm őket.
Elkészítés:
A húst kockára vágjuk, sózzuk, és állni hagyjuk. Utána kevés olajban elkezdjük párolni, majd zsírjára sütjük. A krumplit kockára vágva megsütjük. Ha még gyenge a krumpli, akkor egy idő után a hús mellé dobhatjuk. Amikor mindkét összetevő kész, akkor egy nagy tálban összekeverjük őket, megszórjuk jó sok piros paprikával és apróra vágott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, ha kívánja. Nem könnyű étel, de néha lehet kihágni egy kicsit. Jó sok savanyúsággal kiegészítve vasárnapra kiváló.

Bibliás elmélkedés:
Néhány hete a Kongresszusi Központban voltunk a férjemmel. Gary Chapman amerikai pszichológus, lelkész, családterapeuta előadását hallgattuk a szeretetnyelvekről. Ezt a fogalmat ő találta ki. Sok-sok lelki beszélgetés után, amikor házassági válságba jutott párok kértek tőle tanácsot, átnézte a jegyzeteit, és arra a felismerésre jutott, hogy a szeretetet nem magától értetődő, tanulni kell, és a szeretetközlés alapvetően ötféle módon történik. Ezek a következők: 
1.elismerő szavak
2.minőségi idő
3.ajándékozás
4.szívességek
5.testi érintés
Gyakran előfordul, hogy a házasfelek nem ugyanazt a szeretetnyelvet beszélik, de az esküvő után rendszerint a saját nyelvén kezdi mindenki közölni a szeretetét, és ezért gyakran nem ér célt. Például valakinek a legfontosabb a társától, hogy néha megölelje, de az inkább ajándékot vesz. Vagy a közös beszélgetések jelentik az egyik félnek az igazi örömet, de társa inkább kitakarít helyette. Fontos, hogy megismerjük társunk, gyermekeink, barátaink szeretetnyelvét, hogy a kapcsolataink a legharmonikusabbak legyenek. Gary Chapman számos könyvet is írt, hogy segítsen elmélyülni a szeretetnyelvekben, és olvasói emberi kapcsolatai a legjobban alakuljanak. Az első, amelyben összefoglalta kezdeti tapasztalatait most díszkiadásban is megjelent: Egymásra hangolva. Később nemcsak házaspároknak, hanem szülőknek is írt könyvet, majd gyerekeknek, fiataloknak is. A Harmat Kiadó oldalán keresgélhetünk a nekünk tetsző könyvei közül. Széles a választék. 
A Chapman házaspárnak sem alakult teljesen jól a házassága. Sokat veszekedtek eleinte, amikor Isten egyszer eszébe juttatta Jézus példáját, aki megmosta a tanítványai lábát. Ekkor megértette, hogy változnia kell. Kiderült, hogy a felesége elsődleges szeretetnyelve a szívességek, ezért, bár nem szereti, gyakran kiporszívóz. 
Szeretettel ajánlom figyelmükbe a szeretetnyelvek.hu oldalt, melyen teszteket találhat, ismerkedhet Chapman könyveivel stb. 

3 megjegyzés:

  1. felcsillant a szemem a címet olvasva!:) Nagyon szeretem,ahogyan összekapcsolod a főzést és a lelkiséget.:)
    Melyik nap voltatok az előadáson? Én 31-én,akkor ért a baleset.....

    VálaszTörlés
  2. Mi a 2 órás előadáson voltunk. Nem sok újat mondott, mert ismertem a könyveit. Kicsit hiányoltam, hogy lelkészként egyetlen szót sem szólt húsvét előtt a Jézus áldozatáról. Lehetett volna úgy bevezetni, hogy ha a társunk nem akarja a nyelvünket beszélni, akkor Jézus ad erőt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó,végre valaki,aki ugyanazt kimondja,akit én gondolok!
      Én is a pénteki 2 óráson voltam az ismerőseimmel.
      Igazából nem szándékoztam menni,mert már én is olvastam a könyveit....
      Majdnem végig ugyanez a kérdés feszengett bennem,amit leírtál,hogy rendben,de mi van akkor,ha csak az egyik fél "teszi ki a lelkét" és igyekszik a szeretetnyelvvel?
      Végülis adott választ,bár nem tudom,hogy mindig működik-e ez?:azt mondta,hogy kezdje el az egyik fél a szeretetnyelvek gyakorlását és hónapok után feltűnik a másiknak és csatlakozni fog.Remélhetőleg..:)
      De a te mondatodat KÖSZÖNÖM: Jézus erőt ad....ez biztos.

      Törlés