2017. február 10., péntek

Eperkrémes torta Valentin napra


Valentin napra éppen megfelelő ez a torta, melyet szalalkális lapokból és eperkrémből készíthetünk. 

Hozzávalók:
- a lapokhoz
50 dkg liszt
10 dkg margarin
15 dkg porcukor
1.5 dl tej


1 tasak szalalkáli
2 tojás

- a krémhez: 
1 zacskó eper ízű pudingpor
5 dl tej
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
10 dkg fagyasztott eper
 -díszítés. 
tejszínhab


Elkészítés:

A szalalkálit feloldjuk a tejben, és a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk belőle. Egy részét vékonyra nyújtjuk, majd egy tortakarikát (23 cm-s) a tésztára fektetünk, körbevágjuk késsel, és az így nyert lapokat margarinos tepsin sütjük meg. Vigyázat! Nagyon hamar megég. Miután kihűlt, egyenként beletesszük a kapcsos tortaformába a lapokat, és megtöltjük a krémmel.   Hűtőben puhul másnapig, majd kivesszük a formából, és ahol eldeformálódott, ott késsel kiigazítjuk egy kicsit. Az oldalát és a tetejét megkenjük tejszínhabbal, méretre vágott babapiskótával körberakjuk, és átkötjük egy szalaggal, melyet szeletelés előtt természetesen leveszünk. (Én csak 5 lapot készítettem. A tésztából sok kimaradt, abból négylapost sütöttem közepes tepsin.)
A krémhez 4 dl tejet felteszünk forrni, a pudingport elkeverjük a cukorral és 1 dl tejjel, majd a forró tejhez öntjük, sűrűre főzzük.  Kicsit hűtjük, és belekeverjük a vajat és az apróra vágott epret. A gyümölcstől hígabb lesz, de ez szükséges, hogy megpuhuljanak a lapok.









A jövő héten kezdődik a Házasság hete. Boldog házaspárok vallanak a kapcsolatuk titkairól ebben a beszélgetésben:http://www.parokia.hu/v/oszinten-a-hazassagrol/ 
Ez is egy nagyszerű életpélda: http://www.reformatus.hu/mutat/egy-otcentis-arkot-meg-nem-nehez-betemetni/
Nem véletlenül időzítették Valentin nap, a szerelmesek napja idejére ezt a programsorozatot. Ideális esetben a házasságok szerelemmel kezdődnek, és azzal folytatódnak. Sajnos gyakran tapasztaljuk, hogy a szerelem elmúlik, és a felek elválnak. Nem kellene ennek így lennie. 
Dr. Pálhegyi Ferenc Keresztyén házasság című könyvében írja, hogy:
"A szerelemben és házasságban Isten lényét kell tükröznünk. Hogy ezt tehessük, szakítanunk kell az önzéssel, mert Isten lényege a szeretet. (János első levele 4. rész 8. vers)
Az isteni szeretet (agapé) = 
 - feltétlen elfogadás (akkor is, ha beteg lesz),
 - feltétlen odaadás (életét adja...),
 - független a hangulattól és az érzelmektől - TETT,
 - független a másik viselkedésétől és viszontszeretetétől is,
 - nem "én"- , hanem "te" - központú, és ezért személyes. 
A Biblia a szerelmet a halálhoz és a sírhoz  (kemény, sziklába vájt sírhoz) hasonlítja (Énekek éneke 8.6). Isten irántunk való szeretete (szerelme) is a halálban és a sírban lett nyilvánvaló a számunkra: "Isten ...abban mutatta meg rajtunk a szeretetét, hogy Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök voltunk."(Római levél 5.rész 8.vers)
A mi szerelmünk egymás iránt akkor tükrözi Isten képét, ha a testi vonzalmat és a baráti érzést az isteni szeretet védőburka veszi körül. Ettől lesz erős és tartós, mint a szikla."
(16. oldal)

4 megjegyzés:

  1. Jól néz ki. Az én kislányom nagyon örülne neki,nagy eper-rajongó :)

    VálaszTörlés
  2. Már csak két szelet van, de ha elhozod, megőrzöm neki.:)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Köszönöm.Nagy dicséret ez egy szakértőtől.

      Törlés