Ha jobban belegondolunk, nem biztos, hogy sokkal kevesebb munkába telik egy sütés nélküli torta összeállítása, mint egy egyszerű sütősé. Nyáron határozottan előny viszont, hogy nem kell bekapcsolni a sütőt. Télen ez inkább hátrány, de a végeredmény megéri. Mivel nem találtam rizspelyhes tortát a neten, már a meggyes rizspelyhesnél is írtam, hogy ez a saját receptnek tűnik.
Hozzávalók:
-rizses karamellás réteg:
15 dkg kristálycukor
2.5 dl tej
1 ek zselatin+víz
15 dkg rizspehely
-almás réteg:
70 dkg reszelt alma
2 ek cukor
2 cs vaníliás pudingpor
2.5 dl víz
-díszítés:
3 dl tejszín
karamellás szaloncukor
Elkészítés:
A cukrot aranybarnára pirítjuk egy lábasban. Felöntjük a tejjel, és addig főzzük, amíg a megkeményedett cukor elolvad. Ekkor egy kis vízben elkevert zselatint forrásig hevítünk, és a karamellhez adjuk. Belekeverünk 10 dkg rizspelyhet, majd kétségbeesve látjuk, hogy az egész egy kis valamivé esik össze az alján. Aztán mégsem adjuk fel, hanem még 5 dkg-ot adunk hozzá, amitől PONT JÓ LESZ AZ ÁLLAGA! Egy nagy, kapcsos tortaforma aljába halmozzuk, és egyenletesen elosztjuk benne. Kíváncsian várjuk, hogy vajon kifolyik-e a karamell az alján. Persze, hogy kifolyik egy kevés. Legközelebb majd hűtjük egy kicsit előbb.
Amíg hűl a rizspelyhes réteg, elkészítjük az almásat. Ez majdnem megegyezik az almás krémes torta töltelékével, de azért ideírom.
A pudingporokat elkeverjük egy kis kristálycukorral, majd 1 dl vízzel. A reszelt almához adjuk a többi vízzel együtt, és sűrűre főzzük, majd kis hűlés után a torta aljára öntjük. Ha kihűlt, tejszínhabbal díszítjük, és karamellás szaloncukrot reszelünk rá. A nagy családi összejövetelre készült. Nagy sikere volt.
Nem is csoda, hogy nagy sikere volt :-) mert nagyon guszta! És nagyon finom is lehetett, főleg a rizses-karamelles réteggel!
VálaszTörlésCsodàs, minden porcikàjàban.
VálaszTörlésEz azért túlzás, de értem. Köszönöm.
Törlés