2017. február 12., vasárnap

Exclusive interjú Pál Benjámin szüleivel

Benjámin, Debóra, Eszter, Dániel és a szülők
Az egész ország ismeri már. Az Eurovíziós Dalfesztiválra készült, már bejutott a tv-s elődöntőkbe is. Bár nem lett döntős, de üdítő volt hallani azt a néhány mondatot, melyben a család fontosságáról beszélt. A Házasság Hete alkalmából hívő házaspárt kerestem, akiket bemutathatnék a blogban, amikor megláttam a Pál Benjáminnal készült interjút a Parókia Portálon. A válaszai és a dalszöveg alapján úgy éreztem, hogy nagyon rendben van ez a srác. Szerettem volna megismerni a szüleit.



Pál Ferenc református lelkésszel és feleségével, Szilviával beszélgetek hitről, családról, a láthatón túli világról.
- Hogyan indult a házasságuk? Milyen értékek határozzák meg a mindennapjaikat?
- Néhány hónapja ünnepeltük 25 éves házassági évfordulónkat. Egy gyülekezeti ifjúsági táborban találkoztunk még főiskolás-egyetemista éveinkben és két év múlva házasságot kötöttünk. Az értékrendünk ugyanabból a biztos forrásból táplálkozik, a Szentírásból (Biblia). Hamar felismertük ezt a „közös pontot” és ez meghatározta közös utunkat.
-Mennyi időt töltenek együtt?
-Már a jegyesség alatt együtt szolgáltunk fiatalok között, amit folytattunk a házasságkötés után is. Nagyon mozgalmas életet éltünk, élünk. Sok – sok tábor, kirándulás és egy iskolaindítás van mögöttünk. És persze közben jöttek a gyerekek: először kétévenként Eszter, Debóra, Benjámin, majd bónusz ajándékként nyolc év elteltével Dani.
-Mennyire egységesek a gyereknevelésben?
-A gyermeknevelés terén teljes összhangban voltunk a tinédzser korig. Ott időnként elbizonytalanodtunk, mi is a helyes szülői magatartás.
-Vannak-e kialakult, családi szokásaik?
-A gyerekek teljesen természetes módon részt vettek mindenben, ami feladatunk, szolgálatunk volt. Jöttek a táborokba, kirándulásokra és a gyülekezeti alkalmakra. Az utóbbi tíz évben minden nyarunk meghatározó programja a kenu túra, amit csakis a Túron és a Felső-Tiszán tudunk elképzelni. Mostanában már minősített időként éljük meg, ha együtt vagyunk teljes létszámban, hiszen a nagyok már felnőttek, de ha hosszabb időt sikerül együtt töltenünk, mindig előkerül a Honfoglaló társasjáték.



-Szilvia elmondta, hogy ő főz, és szinte minden nap együtt ebédelnek, és randizni is szoktak.
-Igen! A református kollégium vezetője vagyok, így késő délután, este végzek. Akkor telefonálok, és találkozunk a CBA-ban. Onnan hazasétálunk, beszélgetünk, megosztjuk örömeinket, nehézségeinket. Kocogni, biciklizni is szoktunk együtt. Elmondhatom, hogy egymás bizalmasai vagyunk. Ez nem volt tudatos döntés, észrevétlenül alakult így, de akkor vagyunk a legnyugodtabbak, ha egy táborban együtt vagyunk, szolgálunk a fiatalok felé.
-Van-e valamilyen kedves családi recept?
-Igen, szeretünk főzni, különleges ételeket kipróbálni, nyáron bográcsozni. Egyik kedvencünk a gyömbéres csirkemell, amit kenu túrán bográcsos változatban is elkészítünk. Ilyenkor a férjem főz.

Erdélyi tárkonyos gulyás fő. Dani segít.

Itt apa és Benjámin főznek évekkel ezelőtt.

-Benjámin arról beszélt az interjúban, hogy Istenre szeretne mutatni. 

Benjámin és Eszter Istent dicsőítő énekeket énekelnek

Hogy alapozták meg a gyerekek értékrendjét?





-Talán az segített, hogy mindig törekedtünk arra, hogy minél több dolgot végezzünk közösen a gyerekekkel is. Az örömök, kudarcok, az együtt végzett feladatok összetartóvá tették a családot és mérlegre tették az általunk képviselt értékrendet. Istenünknek adunk hálát a mögöttünk lévő évekért, bízunk benne, hogy nevelésünk hiányait kipótolja és gyermekeinket az Ő gondviselő keze terelgeti tovább.
-Úgy legyen! Köszönöm a beszélgetést.


Végül a kedvenc recept:

Gyömbéres csirkemell paradicsomos nyakkendőtésztával

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg csirkemell filé
  • 25 dkg nyakkendőtészta
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 csomag újhagyma
  • ½ fej fokhagyma
  • 1 db gyömbér (kb. 5-7 dkg)
  • 1 dl vörösbor
  • 20 dkg hámozott paradicsom konzerv
  • 5-10 dkg parmezán sajt (vagy más ízletes sajt)
  • 1 db narancs (100%-os narancslé is megteszi)
  • kristálycukor
  • egész bors
  • bazsalikom
A csirkemellet csíkokra vágjuk, és egy serpenyőben, kevés olajon megpirítjuk. Rádobjuk a felkarikázott újhagymát, ízesítjük reszelt fokhagymával és gyömbérrel. Frissen őrölt borssal fűszerezzük, sózzuk és belefacsarjuk egy narancs levét. Ízlés szerint kevés kristálycukorral édesítjük.
Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, és felöntjük vörösborral. Miután felforrt, beletesszük a félkeményre főzött nyakkendőtésztát. Reszelt parmezánt szórunk bele, majd pár percig forraljuk.
Friss bazsalikommal díszítve tálaljuk.
(Az eredeti recept a TV Paprikából való és kacsamellel készült)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése